Samfunn

Kunnskapsminister Jan Tore Sanner. Her fra et besøk ved Skøyen skole i Oslo denne uken.

Ny lærernorm i grunnskolen kommer til høsten

Allerede til høsten kommer reformen regjeringen egentlig ikke ville ha: Ny norm for lærertetthet grunnskolen.

Publisert Sist oppdatert

Forskriftsreglene er fastsatt, og den nye lærernormen trer i kraft allerede til høsten.

Fra skolestart i august 2018 skal det maksimalt være 16 elever for hver lærer fra 1. til 4. trinn. Fra 5. til 10. trinn er tallet 21 elever for hver lærer.

Fra august 2019 skjerpes normen ytterligere. Det skal da maksimalt være 15 elever for hver lærer på 1.–4. trinn, og fra 5.–10. trinn blir tallet 20 elever per lærer.

– Det har vært kjent at lærernormen vil komme siden i fjor. Nå forventer jeg at kommunene legger til rette for gjennomføring av normen fra august, sier kunnskapsminister Jan Tore Sanner.

KrF-seier

Det var Kristelig Folkeparti (KrF) som i budsjettforhandlingene i fjor høst fikk gjennom en lærernorm i grunnskolen.

Høyre-leder og statsminister Erna Solberg har tidligere omtalt normen som den «største kamelen hun har slukt» , og Høyre har i en årrekke gått hardt til angrep mot forsøk på å innføre en norm for lærertetthet.

I dag er regjeringen en smule mindre avvisende:

– Med en norm for lærertetthet vil vi sikre den tidlige innsatsen enda bedre, og gi lærerne enda bedre tid til å se og støtte hver enkelt elev. Ingen elever skal gå ut av grunnskolen uten å ha lært å lese, skrive og regne skikkelig. Elever som sliter må få hjelp tidlig i skoleløpet, slik at de ikke bli hengende etter. Til det trenger vi flere gode lærere, sier Jan Tore Sanner.

Bedre tid til læring

Det er bevilget 1,4 milliarder kroner til økt lærertetthet i 2018. Det er en økning på 200 millioner kroner sammenlignet med året før. Det er disse ekstra pengene KrF fikk forhandlet inn i nasjonalbudsjettet.

Normen styrer hvor høy lærertettheten skal være på hovedtrinnene, men organiseringen av selve undervisningen er opp til skolen. På 1.- 4. trinn kan det være flere enn 16 elever i timene noen ganger, og færre elever andre ganger, heter det i en pressemelding fra Kunnskapsdepartementet.

Med en norm for lærertetthet vil vi sikre den tidlige innsatsen enda bedre

Krever kvalifiserte lærere

Skolene må beholde fleksibiliteten til å organisere undervisningen av hensyn til elevenes behov og andre lokale forhold. Enkelte skoler vil behøve flere lærere på ett eller flere hovedtrinn. Dette vil skolene og kommunene kunne løse enten med nyansettelser, ved å flytte lærerårsverk innad på den enkelte skole eller mellom skoler innad i den enkelte kommune.

Med kompensasjonen i 2018 er det lagt til grunn at kommunene ikke skal behøve å flytte lærere mellom skoler.

Departementet presiserer at «kommunene må budsjettere med midler til det antallet lærere de trenger, de må lyse ut stillingene minst en gang i halvåret, og dersom en kvalifisert lærer søker må de ansette».

Powered by Labrador CMS