Samfunn

Foto Rådmann i Asker, Lars Bjerke. Foto: Asker kommune.

Nye Asker prøver noe nytt: Medborgerdirektør

Publisert Sist oppdatert

Asker, Røyken og Hurum slås sammen til Nye Asker i 2020. Den nye kommunen blir en av landets største med om lag 95.000 innbyggere.

Som en del av den store omleggingen, skal det ansattes en ny kommunaldirektør som skal få en flunkende ny tittel: Medborgerdirektør.

Den nye Medborgerdirektøren får lederansvar for 230 årsverk.

– Dette er den mest spennende stillingene for de som er opptatt av kommunal innovasjon og involvering av medborgerne, sier Bjerke.

Kommune 3.0

Asker har i flere år nå jobbet målrettet mot å bli en av landets mest moderne kommuner. I februar i år kom kommunene til finalen i verdensmesterskapet for kommuner i Dubai etter flere innledende runder.

Rådmann i Asker, Lars Bjerke, forteller at han og deler av teamet hans har latt seg insipirere fra Danmark og de såkalte kommune 3.0-prosjektene.

Bjerke peker på hvordan kommunene har endret seg de siste tiårene. Først var kommunene rene forvaltningsinstitusjoner som leverte tjenester til innbyggerne.

– Dette ble erstattet av tankegangen fra New Public Management hvor kommunene ble som kjøpesentre og innbyggerne var kunder, sier han.

I det neste skrittet, som de færreste kommuner har tatt ennå, snakkes det mye om samspillet mellom kommunen og innbyggerne. Tanken er at man sammen, kommune og innbygger, skal finne frem til bedre løsninger. Samfunnet skal bygges nedenfra, er et slagord som går igjen.

Det hele rammes inn av FNs bærekraftsmål. Målene kan deles inn i tre hovedgrupper:

  • Sosial bærekraft
  • Økonomisk bærekraft
  • Biologisk / naturmessig bærekraft

Mål for sosial bærekraft kan for eksempel være å jobbe sammen for å unngå at folk faller ut i fattigdom. Det handler også om utdanningsnivå, levekår, arbeidsledighet, trygdede og bostedsløshet.

– Vi tror det finnes et uutnyttet potensial i å mobilisere samfunnet rundt slike mål, sier Bjerke.

En vanskelig sak for mange kommuner i disse dager er bosetting og sysselsetting av flyktninger.

– Det er krevende. Men måten å løse det på ligger i å bygge samfunnet sammen med disse individene, sier Bjerke.

For Asker innebærer vil det innebære at den nye Medborgerdirektøren finne måte å endre leveringen av tjenester sammen med borgerne.

– Som arbeidsgiver må vi også reflektere at våre ansatte har svært forskjellig bakgrunn. Det følger av bærekraftsmålene, sier Bjerke.

Foregangskommune

I Asker har man jobbet med denne modellen i seks år nå. Men med ansettelse av Medborgerdirektør er tanken at man skal ta enda et skritt.

– Vi vil ikke bare si at vi er en samskapingskommune, vi vil også faktisk gjøre det, sier Bjerke som er utdannet sykepleier og har lang erfaring fra Dikemark og en rekke lederstillinger.

Asker er kanskje den kommunen i landet som har kommet lengst i dette arbeidet. Det har ført til mye skryt, blant annet fra statsminister Erna Solberg. I fjor vant kommunen også den nasjonale innovasjonsprisen. FN har også merket seg arbeidet, og sendte en representant for å undersøke hvordan det gikk med innføringen.

Bjerke forteller at han har planer om å reise til FN sammen med regjeringen senere i år.

– Arbeidet er ikke enkelt. Det tar tid, det krever endringer i maktforhold og holdningsendringer. Samtidig skal innbyggere finne måte de kan ta mer ansvar selv, sier han.

FN’s bærekraftsmål

Bærekraftig utvikling handler om å ta vare på behovene til mennesker som lever i dag, uten å ødelegge fremtidige generasjoners mulighet til å dekke sine.

FNs bærekraftsmål er en felles arbeidsplan for å utrydde fattigdom, bekjempe ulikhet og stoppe klimaendringene innen 2030.

Powered by Labrador CMS