Samfunn

Oslobudsjett på 73 milliarder kroner

14 milliarder til investeringer.

Publisert Sist oppdatert

Byrådets budsjettforslag for 2019 er på totalt 73 milliarder kroner. Driftsbudsjettet er på 59 milliarder kroner, mens 14 milliarder kroner er foreslått avsatt til investeringer.

– Med dette budsjettet fortsetter vi å holde orden i økonomien. Vi har innført en moderat eiendomsskatt, som gir oss økonomisk handlingsrom til å gi våre innbyggere et helt nødvendig velferdsløft. De siste årene har vi hatt handlingsrom til å prioritere ekstra nedbetalinger av lån, noe som har gjort oss i stand til å senke gjeldsgraden to år på rad. Nå gjør vi også et ekstra løft for å ta bedre vare på våre felles bygninger, og setter av 500 millioner kroner ekstra i økonomiplanperioden til rehabilitering, sier finansbyråd Robert Steen (Ap).

Oppvekst

Hjemmebesøksordningen til førstegangsfødende «Nye familier» er nå innført i 11 bydeler. I 2019 utvides ordningen til alle førstegangsfødende i hele Oslo.

– Hittil i perioden har byrådet allerede innført gratis Aktivitetsskole (AKS) for 9.500 barn i Oslo og fått opp farten på barnehagebyggingen. Høsten 2019 utvider byrådet ordningen med gratis AKS til alle 1. klassinger i hele byen. Det betyr at 6.000 flere barn får gratis AKS, og totalt 15.500 barn blir da omfattet av ordningen. I tillegg fortsetter opptrappingen til flere trinn i utvalgte bydeler, sier byrådsleder Johansen.

Byrådet fortsetter barnehagebyggingen. I 2016 og 2017 økte barnehagekapasiteten netto med nærmere 600 plasser. I løpet av 2018 etableres over 1.000 plasser.

– I 2019 bygges ca. 1.400 nye barnehageplasser. Totalt sett utgjør det 3.000 barnehageplasser i denne perioden, som betyr at byrådet innfrir løftet vårt. Byrådet vil også ansette 520 nye lærere i Osloskolen, og sikrer friske midler slik at lærernormen kan oppfylles, da den ikke er fullfinansiert fra staten enda. Dette er gode nyheter for tusenvis av småbarnsfamilier i hele Oslo, fortsetter Johansen.

I 2019 øker byrådet grunnfinansieringen i Osloskolen som betyr at alle grunnskoler i hele Oslo får mer penger.

– Byrådet øker finansieringen av 1. til 10. klasse i Osloskolen med 55 millioner kroner. Dette gir alle skolene mer frie midler, som de kan velge å bruke på blant annet nye læremidler, ansettelser, ekskursjoner, miljøarbeidere eller andre tiltak som er avgjørende for skolenes kvalitet og innhold, sier byråd for oppvekst og kunnskap Inga Marte Thorkildsen (SV).

Hun understreker at et slikt løft i skolenes grunnfinansiering vil gjøre skolene i bedre stand til å sikre byrådets mål om mer læring for barna i Osloskolen.

Byrådet fortsetter å investere i idrettsanlegg over hele byen.

– Byrådet sørger for et taktskifte i idrettstilbudet for barn og unge over hele byen. Vi bruker til sammen om lag 6,2 milliarder kroner i økonomiplanperioden. Vi sørger blant annet for ny flerbrukshall på Ullern og ny ishall på Frogner. Billettprisen på kommunens bad blir også halvert for alle barn og unge, sier finansbyråd Steen.

– Byrådet vil fortsette det gode samarbeidet med politiet om oppfølging av unge kriminelle gjengangere. Samtidig videreføres den forebyggende ungdomssatsingen fra årets sommerferie i 2019, slik at fritid, ferie og fridager kan fylles med aktiviteter og jobb, sier byrådsleder Johansen.

Hittil i perioden har byrådet bevilget penger til 425 stillinger i tjenester som gjør det enklere å bo hjemme lenger.

– Oslos eldre skal være sjef i eget liv, med mer omsorg, aktivitet og bedre mat. I 2019 innfrir vi løftet om 500 nye årsverk i hjemmetjenestene i denne bystyreperioden, slik at eldre føler det trygt å bo hjemme lengre. I løpet av 2019 vil ca. 1.500 eldre få tilbud om aktivitetstid, en tidskonto de selv kan disponere til fritidsaktiviteter med hjelp fra hjemmetjenesten. Vi hever også kvaliteten på maten og måltidsopplevelsene på sykehjemmene gjennom å prioritere 10 millioner kroner mer i året, sier byrådsleder Johansen.

Byrådet foreslår også at om lag 440 Omsorg+ boliger ferdigstilles i økonomiplanperioden.

Hovedstad for arbeid og nye næringer

Arbeid er vårt viktigste virkemiddel for å bekjempe fattigdom og ulikhet. Byrådet har gått i front i kampen mot arbeidslivskriminalitet, og for et ryddig arbeidsliv.

– Noe av det første vårt byråd gjorde var å si nei til å bruke endringen i arbeidsmiljøloven til å ansette flere midlertidig. Vi har innført Oslomodellen som er gullstandarden for et anstendig arbeidsliv. Hittil har kommunen inngått over 230 kontrakter i bygg- og anleggsbransjen med disse kravene, sier byrådsleder Johansen.

I 2019 øker byrådet innsatsen for en heltidskultur i kommunens egen virksomhet.

– Flere hele faste stillinger er viktig for at flere kan leve gode liv i Oslo. Derfor bruker vi 4 millioner kroner årlig i de neste to årene for å teste en vikarpoolordning i barnehager og setter inn en ekstra innsats for heltidskultur i Oslo kommune i samarbeid med arbeidstakerorganisasjonene, sier finansbyråd Steen.

Byrådet øker kapasiteten til ordningen «Nyttig arbeid», hvor de som har eller har hatt et rusproblem kan prøve seg i arbeid eller få arbeid.

– Byrådet prioriterer 20 millioner kroner i økonomiplanperioden til dette svært viktige tiltaket, som allerede har hatt god effekt, legger Steen til.

Han peker på at Oslo er en motor for Norge.

– Vi åpner kommunen som testarena for å gi næringslivet muligheter, og etablerer innovasjonsdistrikter sammen med sentrale kunnskapsmiljøer, sier finansbyråd Steen.

En grønnere og renere by

Oslo er kåret til Europas miljøhovedstad for 2019.

– Markeringen er et felles prosjekt som skal bidra til en varig holdnings- og atferdsendring hos alle som bor i Oslo. Det skal gjennomføres mange hundre arrangementer over hele byen i samarbeid med byens innbyggere, organisasjoner og næringsliv, sier byrådsleder Johansen.

I 2019 blir det gratis for flere barn og billigere for flere unge å reise med kollektivtransport.

– Byrådet gjør det enda enklere å reise miljøvennlig. Det kommer minst 70 elektriske bybusser som bidrar til bedre byluft. Vi legger til rette for 16.500 nye ladepunkter for el-kjøretøy i 2019. Vi hever grensen for barnebillett på trikk, buss og t-bane fra 16 til 18 år, og vi lar nå alle barn opp til 6 år reise gratis med kollektiv, sier byrådsleder Johansen.

Det skal bli enda lettere å være fotgjenger og syklist i Oslo, og i 2019 fortsetter satsingen på økt byliv.

– Den ekstreme sommeren har minnet oss på hvilke følger ekstremvær og klimaendringer vil kunne gi i årene fremover. I budsjettet trapper derfor byrådet opp den historiske veksten i kollektiv- og sykkelutbyggingen, og setter av store midler til å støtte næringsdrivende og privatpersoner som går foran med å velge klimavennlige løsninger. I tillegg ruster vi opp grøntområder og friluftstilbudet slik at enda flere kan få kortreiste og storartede naturopplevelser i Oslo, sier miljø- og samferdselsbyråd Lan Marie Berg (MDG).

I budsjettet legger byrådet blant annet opp til å bygge 26 kilometer med ny sykkelinfrastruktur i 2019, styrke renhold og arbeidet med å redusere plastforsøpling, utvide turveinettet og oppgradere populære rekreasjonsområder i Marka, på øyene og langs fjorden.

Powered by Labrador CMS