Samfunn

Justis-, beredskaps- og innvandringsminister Tor Mikkel Wara fra Frp sier lovforslagene vil ta tid og ikke kommer til Stortinget før jul.

Regjeringen vurderer gjengforbud

Justisminister Tor Mikkel Wara (Frp) ser på fire nye tiltak for å ta de voldelige gjengene i Oslo. Gjengforbud etter mønster fra terrorlovgivning er ett av dem.

Publisert Sist oppdatert

I dag er det forbudt å delta i eller støtte en terrororganisasjon. Wara sier til VG at regjeringen vurderer å utvide dette til å gjelde kriminelle gjenger.

– Det er alltid en domstolsprosess som leder fram til hva som er å anse som en kriminell organisasjon. Hvis hovedformålet er kriminell virksomhet, vil medlemskapet i den også være det, sier Wara til VG.

– Vi ser også på inndragning, både praksis og lov. Jeg tror nok det blir litt større summer enn klokker og biler, det er mer snakk om å få tak i større omsetninger, understreker Wara.

Wara sier at Norge i dag mangler en mellomting mellom fengsel og ungdomsstraff.

– Fengsel er fint som er mulighet, men en erfaring er at å plassere dem i fengsel hvor de møter de andre gjengmedlemmene, kan være uheldig.

Han foreslår blant annet tiltalk som bortvisning eller forbud mot opphold i et område, eller elektronisk kontroll. Det fjerde regjeringen ser på, er å få flere til å gjennomføre ungdomsstraff.

– På de ungdomsstraffene og oppfølgingene vi har i dag, er det litt for lett å melde seg av. Vi vil se på å fjerne kravene til samtykke, sier Wara.

Powered by Labrador CMS