Samfunn

Næringsminister Torbjørn Røe Isaksen vil redegjøre for Hydro-situasjonen.

Røe Isaksen vil redegjøre for Hydro-skandalen før sommeren

Publisert Sist oppdatert

Hydro og konserndirektør Svein Richard Brandtzæg har vært i hardt vær den siste tiden etter utslippssaken ved Alunorte-anlegget deres i Brasil. Anlegget går for halv maskin, og forhandlingene med de brasilianske myndighetene brøt tidlig sammen.

Den norske staten er kraftig inne på eiersiden av Hydro, og nå skal saken opp for Stortinget ved næringsminister Torbjørn Røe Isaksen (H).

Med bakgrunn i den store oppmerksomheten Hydro har fått på grunn av situasjonen i Brasil, ønsker Røe Isaksen å gi en muntlig redegjørelse for Stortinget om statens eieroppfølging av Hydro og andre forhold, ifølge et brev Dagens Perspektiv har fått tilgang til.

Datoen for redegjørelsen har blitt satt til 7. juni.

– Staten må ta ansvar

En redegjørelse har vært etterlyst lenge, blant annet fra SV, men næringsministeren uttalte sent i mars at han avventet med en redegjørelse til han selv fikk svar på sine spørsmål fra Hydro.

Terje Aasland (Ap) i Næringskomiteen tror det er viktig at man kommer til bunns i denne saken.

– Saken er helt klart veldig alvorlig for Hydro, men også for oss som eiere, og det det er en sak man selvfølgelig skulle vært foruten. Derfor må saken også granskes, for å finne ut hva som kunne vært gjort annerledes, og hva som må gjøres annerledes i framtiden, sier han til Dagens Perspektiv.

– Hvilke krav må det stilles til Hydro etter en slik krise?

– Vi skal stille de samme kravene til Hydro som alle andre selskaper hvor staten er inne på eierfronten. De skal opptre ryddig, ha gode ordninger for helse, miljø og sikkerhet og ikke skade omgivelsene. Det er svært viktig.

– Skulle det blitt stilt større krav, sett i ettertid?

– Det må eventuelle videre prosesser vise. Men vi skal stille solide krav, og disse skal følges opp av selskapene. Men det skal sies at jeg føler at norske selskaper normalt jobber godt ute, og har høy troverdighet. Og på samme måte opplever jeg Hydro og ledelsen som en troverdig aktør på alle områder.

Staten eide per 2017 34,26 prosent av aksjene i Hydro. Aasland tror ikke det er problematisk at staten er en stor eier, selv om det oppstår slike kriser.

– Tvert imot er det nå viktig at staten tar ansvar og følger opp saken på en skikkelig måte.

Powered by Labrador CMS