Samfunn

Bevæpnet politi på Sweden Rock-festivalen. Heckler & Koch MP5.

Stadig flere blir skutt og drept av politiet i Sverige

Så langt i år har politiet i Sverige skutt og drept seks personer. Samtidig har antall personer som blir skutt av svensk politi, økt det siste tiåret.

Publisert Sist oppdatert

Det siste tilfellet kom natt til torsdag, da politiet skjøt og drepte en 20-åring med lekepistol i Stockholm. Mannen hadde autisme og Downs syndrom, og saken har ført til debatt i Sverige.

– Vi har sett en økning det siste tiåret. Perioden 1990–1999 var det sju personer, før det økte til ti i perioden etter. Nå er vi allerede oppe i 20, sier kommissær Martin Lundin ved det svenske politiets nasjonale operative avdeling.

Politiet har ingen forklaring på hva utviklingen skyldes, sier Lundin. I stedet har han flere mulige forklaringer.

– Vi har en større befolkning i landet, vi er flere politifolk og gjør flere pågripelser. Det er også mulig å se det i sammenheng med økte problemer knyttet til psykisk helse, sier han.

Undersøkelser politiet i Sverige har gjort, viser at mange av tilfellene der personer har dødd etter å ha blitt skutt av politiet, har vært knyttet til alvorlige psykiske plager eller alkohol og rusmidler.

At gjengkriminalitet, der gjenger har økt tilgang på skytevåpen, øker, er ifølge politiet ikke årsaken til statistikken.

Powered by Labrador CMS