Samfunn

Telenors konsernsjef Sigve Brekke opplyste onsdag morgen at selskapet selger sine virksomheter i Sentral- og Øst-Europa.

Telenor selger virksomhetene i Sentral- og Øst-Europa

Telenor har inngått en avtale om å selge virksomhetene i Sentral- og Øst-Europa for 2,8 milliarder euro, om lag 27 milliarder kroner.

Publisert Sist oppdatert

Transaksjonen omfatter Telenors heleide mobilselskaper i Ungarn, Bulgaria, Montenegro og Serbia, samt tjenesteleverandøren Telenor Common Operation. Disse har til sammen mer enn ni millioner kunder og rundt 3.500 ansatte.

Kjøperen er PPF Group. Styret i Telenor vil be generalforsamlingen 2. mai om fullmakt til å utbetale et ekstraordinært utbytte på 4,40 kroner per aksje, gitt at avtalen fullføres, opplyser telekonsernet i en pressemelding.

– Vekst, effektivisering og forenkling

– Telenors strategi er basert på vekst, effektivisering og forenkling. Med salget av virksomhetene i Sentral- og Øst-Europa tar vi et viktig steg mot å forenkle Telenors portefølje og fokusere på de områdene hvor vi ser størst potensial for verdiskapning. Etter transaksjonen vil Telenor bestå av integrerte fastnett- og mobilvirksomheter i Skandinavia, og sterke mobiloperasjoner i Asia. Telenor er trygg på at PPF Groups erfaring fra regionen og sektoren gjør at de blir en god eier for disse selskapene, sier Telenors konsernsjef Sigve Brekke.

Konsernets finansdirektør Jørgen C. Arentz Rostrup er også fornøyd med transaksjonen.

– Forslaget til bruk av inntektene fra salget balanserer vårt mål om en attraktiv aksjonærgodtgjørelse og ønsket om å opprettholde strategisk fleksibilitet. Det ekstraordinære utbyttet vil komme i tillegg til et rekordhøyt ordinært utbytte og det nylig gjennomførte tilbakekjøpsprogrammet. Nå fokuserer vi på utvikling av våre eksisterende virksomheter og den digitale transformasjonen av selskapet. I årene som kommer, tror vi det vil finnes attraktive muligheter innenfor våre kjernevirksomheter og -geografier, sier Rostrup.

Storinvestorer

Kjøperen PPF Group er den største private investeringsgruppen i Sentral- og Øst-Europa, og gruppen kontrollerer verdier på rundt 35 milliarder euro, drøyt 330 milliarder kroner. De investerer blant annet i bank, finans, eiendom, gruvedrift og telekommunikasjon.

Interessen for selskapene ble først kjent i januar da Telenor sendte ut en børsmelding om at de hadde mottatt uoppfordret interesse for selskapene i Sentral- og Øst-Europa.

– Telenors datterselskaper i Sentral- og Øst-Europa har sterke markedsposisjoner og leverer solide finansielle resultater. I 2017 bidro disse selskapene til rundt 9 prosent av Telenors omsetning og rundt 8 prosent av driftsresultatet (EBITDA) før andre poster, skrev Telenor i børsmeldingen i januar.

Telenor gikk inn i det ungarske markedet i 1994, det montenegrinske i 1996, det serbiske i 2006 og det bulgarske i 2013.

Telenors salg i Øst- og Sentral-Europa

  • Telenor har hatt mobilvirksomheter i Sentral- og Øst-Europa i 25 år.

  • Telenor selger nå virksomhetene i Sentral- og Øst-Europa til PPF Group.

  • Transaksjonen inkluderer Telenors heleide mobilselskaper i Ungarn, Bulgaria, Montenegro og Serbia, samt tjenesteleverandøren Telenor Common Operation.

  • PPF Group er den største privateide investeringsgruppen i Sentral- og Øst-Europa. Selskapet har tidligere kjøpt telekommunikasjonsselskapet O2 i Tsjekkia og Nova Broadcasting Group i Bulgaria.

  • Partene er enige om en pris på 2,8 milliarder euro (27 milliarder kroner). De er enige om å utsette betalingen, hvor fire avdrag på 400 millioner euro skal skje over fire år.

  • Salget ventes å gi Telenor en regnskapsgevinst på 3 milliarder kroner.

  • Salget er avhengig av godkjenning av landenes konkurransemyndigheter.

  • I årsresultatet for 2017 bidro selskapene med 11,8 milliarder kroner – 9 prosent av Telenor Groups inntekter.

  • Selskapene bidro med 4,1 milliarder kroner til Telenors driftsresultat før avskrivninger (EBITDA) i 2017.

  • Selskapene har over 9 millioner kunder og rundt 3.000 ansatte.

  • Som følge av salget ønsker styret å utbetale et ekstraordinært utbytte på 4,40 kroner per aksje. I tillegg til det foreslåtte ordinære utbyttet på 8,10 kroner per aksje, kan utbyttet i 2018 bli på rundt 19 milliarder kroner.

Powered by Labrador CMS