Samfunn

Illustrasjonsfoto.

Utviklingen i Norges største ankedomstol skaper bekymring

Flere slår alarm om lang saksbehandlingstid i Borgarting lagmannsrett, i noen tilfeller opptil to år. Det fører til at fristene i økende grad overskrides.

Publisert Sist oppdatert

Utviklingen skyldes mengden innkommende saker, skriver Aftenposten.

– Den rammer både straffesaker og sivile saker hardt, sier direktør Mari Fjærtoft Trondsen i Borgarting lagmannsrett.

Enkelte straffesaker er domstolen lovpålagt å prioritere, mens uprioriterte straffesaker berammes seks til ni måneder fram i tid. Samtidig berammes sivile ankeforhandlinger halvannet til to år fram i tid.

Fjærtoft Trondsen sier dette både kan oppleves som en stor menneskelig belastning for partene og kan få dramatiske konsekvenser for mennesker eller selskaper som er involvert i en tvist.

– Vi har flere eksempler på at strafferabatt er gitt fordi sakene har ligget for lenge, sier hun.

Riksadvokat Tor-Aksel Busch beskriver Borgarting som en av landets viktigste domstoler. Han mener situasjonen er bekymringsfull.

– Det er problematisk sett i forhold til kravet om rettergang innen rimelig tid etter Grunnloven og Den europeiske menneskerettighetskonvensjonen.

Borgarting har fått fire nye, faste dommerstillinger i 2018. De har også fått reversert planlagte kutt som de skulle dekket gjennom inndragning av to dommerårsverk. Domstolen har også nedsatt et internt utvalg som skal utrede hvordan ankeforhandlingstiden i sivile saker kan reduseres.

Powered by Labrador CMS