Annonse
Stortingspresidenten tjener det samme som statsministeren. Det gjør president Tone Wilhelmsen Trøen (H) til Stortingets best betalte. Foto: NTB scanpix
Stortingspresidenten tjener det samme som statsministeren. Det gjør president Tone Wilhelmsen Trøen (H) til Stortingets best betalte.  Foto: NTB scanpix  

3,2 prosent også til politikerne

Presidentskapets anbefaling er i tråd med innstillingen fra Stortingets lønnskommisjon. Reguleringen tilsvarer årets frontfagsoppgjør, 3,2 prosents tillegg.

SV vil fremme før dagens avstemning fremme forslag om en lønnsøkning på 35 kroner i måneden, som tilsvarer hva Nav anslår at gifte og samboende minstepensjonister får i økt kjøpekraft som resultat av årets trygdeoppgjør.

Forslaget blir etter alle solemerker stemt ned.

Snart millionlønn

Fra 1. mai 2019 blir dermed godtgjørelsen til stortingsrepresentantene 987.997 kroner, opp 31.534 kroner fra 2018.

Fortsetter utviklingen i samme takt, passerer den menige stortingsrepresentant millionen neste år. Det mener Rødt-leder Bjørnar Moxnes er for mye:

– Vi synes lønnen er for høy når man ser hva folk flest i landet vårt tjener. Vi vil derfor kutte stortingslønnen, ikke øke den, sa Moxnes i stortingsdebatten torsdag.

– Utviklingen for stortingsrepresentanter og regjeringsmedlemmers godtgjørelse har vært i tråd med den alminnelige lønnsutviklingen hos heltidsansatte lønnsmottakere, sa stortingspresident Tone W. Trøen (H) i dagens debatt.

Frps Carl I. Hagen oppfordret ifølge NTB SV og Rødts representanter til å sende brev til presidentskapet hvor de frasier seg lønnsøkningen, siden de er imot den.

Faste tillegg for noen

Stortingspresidentens nye godtgjørelse – som det heter på Stortinget – blir 1.735.682 kroner, som er det samme som statsminister Erna Solberg.

Første visepresident Eva Kristin Hansen har en fast tilleggsgodtgjørelse på 14 prosent. Dermed er hennes nye lønn 1.126.316.

De fire andre visepresidentene og alle komitéledere får 7 prosent ekstra. De tjener dermed 1.057.156 årlig.

1.410.073 til statsrådene

Statsrådene, altså medlemmene av regjeringen Solberg, får et tillegg på 45.057 kroner. Ny lønn er 1.410.073.

Annonse
Annonse