Samfunn

AI-app skal sikre ditt personvern

Publisert Sist oppdatert

Det er nærmest en vedtatt sannhet at ingen tar seg tiden til å lese brukervilkår i det man legger igjen sine personlige data på et nytt nettsted.

Den AI-baserte appen Guard kan være svaret på en tungvint rutine de fleste av oss unngår å ta stilling til. Via kunstig intelligens analyserer appen brukervilkår og varsler om potensiell personvernrisiko.

Det er i alle fall planen. Appen er foreløpig fremdeles i beta-test-fasen.

Guard er imidlertid allerede et gratis nettsted som har spesialisert seg på nettopp dette formålet. Nettstedet har analysert populære apper og nettsteder som Twitter, Instagram, Tinder, Netflix, Spotify, Reddit og Duolingo.

Nettsiden forteller deg blant annet:

  • Hvor mange trusler den gjenkjenner og hvor alvorlige de er
  • Hvor mange personverns-skandaler appen har vært involvert i
  • Hvilken sammenlagt «karakter» appen får basert på personvernrisiko

Guard har for eksempel gitt Twitter karakteren D og en score på kun 15 prosent. Guard begrunner den lave karakteren med at Twitter blant annet har for dårlige sikkerhetsrutiner.

Utvikleren bak Guard, Madrid-baserte Javi Rameerez, skal være opptatt av etikk knyttet til AI-teknologi, melder nettstedet Vox.com. Vanlige folk kan hjelpe til med å utvikle Guard-appen videre ved å svare på spørsmål relatert til personvern. Poenget er å bygge opp en database som hjelper appen å sortere perspektiv på personvern med utgangspunkt i ekte menneskers vurdering.

Guard oppfordrer dessuten kvinner og personer med minioritetsbakgrunn til å delta slik at algoritmene ikke skal bli dominert av kun et perspektiv.

Ifølge nettstedet er det ultimate målet å lære opp maskiner til og holde oss trygge på et stadig mer risikabelt internett.

Så er det kanskje bare å vente på at Guard skal gardere Facebook.

Powered by Labrador CMS