Samfunn

Høyres Eirik Lae Solberg vil svært gjerne ha jobben til byrådsleder Raymond Johansen i Oslo.

– Arbeiderpartiet svikter de svakeste

Eirik Lae Solberg og Oslo Høyre ypper til strid, og vil ramme Raymond Johansen og Ap der det gjør mest vondt: På velferd og inkluderingspolitikken.

Publisert Sist oppdatert

Ja, da. Lae Solberg hever klingen for skole også. Og selvsagt for private tjenesteleverandører. Høyre er fortsatt Høyre.

Men for Raymond Johansen må det svi litt ekstra når en Høyre-mann sier at Ap og resten av det rødgrønne byrådet svikter de svakeste. De nederst ved bordet.

– Jeg opplever at Arbeiderpartiet i Oslo ikke prioriterer de som trenger det mest.

De henger etter når det gjelde psykisk utviklingshemmede, når det gjelder regjeringens rusreform og når det gjelder gratis AKS, sier byrådslederkandidaten for Høyre i Oslo, Eirik Lae Solberg.

– Det er sterk kritikk. Forklar.

– Den aller viktigste saken er å sikre at barna våre får det beste utgangspunktet i livet. Det innebærer en god oppvekst og en god skole for alle.

– Ikke mange som er uenig i det, vel?

– Nei, men faktum er at nesten 1 av 4 barn som begynner i førsteklasse i Oslo ikke kan norsk godt nok til at de klarer å følge undervisningen. Det gir dem et dårlig utgangspunkt for resten av oppveksten. Derfor vil vi sette i gang tiltak allerede i barnehagen, blant annet ved å styrke språkarbeidet i barnehagene slik at flere av barna lærer seg norsk, forteller Lae Solberg.

– Dette har byrådet satt seg imot, understreker han.

– Dette handler vel også om integreringspolitikk?

– Absolutt. Integrering og inkludering. Og det handler om at alle barn må få muligheten til å skape sitt eget liv.

– Alternativet er ikke hyggelig. Dette er også avgjørende for hva slags by vi skal være i fremtiden. Om Oslo blir et godt sted å bo om 10 – 20 år.

– Det kan virke som om byrådet ofrer barns fremtid på et prinsipp om ikke å språkteste og følge opp barn i barnehagealder skikkelig, sier Eirik Lae Solberg, som behendig unngår å benytte begrepet «kartlegging».

Høyre har foreslått at alle barn skal få gratis tilgang til minst én fritidsaktivitet i uken.

– Vi vil gi ekstra støtte til de som driver idrettslag i områder der det ikke er etablert organisert idrett tidligere. For eksempel fortjener fotballklubben Sterling på Tøyen ekstra støtte.

Lae Solberg vil også ha unntak fra såkalt gjengs leie-prinsippet for kommunale boliger.

– Kommunen bør yte ekstra til de som har størst behov. Du kan jo ikke gi husleieøkning på 200 – 300 prosent til psykisk utviklingshemmede uten egen inntekt.

I tillegg går Høyre inn for inntektsgradert skolefritidsordning – AKS. Byrådet har her gitt reduserte priser til enkelte områder øst i Oslo.

– Det rammer skjevt og tilfeldig og er grovt urettferdig, mener Lae Solberg.

– Vi foreslår i stedet at alle husholdninger med en samlet inntekt på inntil 1 million kroner får tilbud om gratis kjernetid i AKS. Det vil åpne døren inn til AKS for nesten 5000 barn som i dag kanskje holdes utenfor pga foreldrenes inntekt, sier han.

– Oslo kommune må gjøre mer for de som trenger det mest. Så får vi heller gjøre noe mindre for de som trenger det minst, sier Høyres byrådslederkandidat i hovedstaden.

Jeg opplever at Arbeiderpartiet i Oslo ikke prioriterer de som trenger det mest

Sv og Utdanningsetaten

Eirik Lae Solberg har sittet utålmodig i opposisjon i snart fire år. Og han har mer på hjertet. Han har jo ikke tatt for seg Osloskolen ennå. Det som Høyre en gang i tiden hadde som sin politiske festfane.

– Det bekymrer meg at byrådet og Utdanningsetaten ikke lenger er opptatt av de faglige resultatene elevene oppnår.

Den observante leser vil legge merke til at Lae Solberg ikke bare angriper The Usual Suspect, nemlig sin politiske erkemotstander SV – men lar kritikken også favne byråkratiet i Utdanningsetaten.

– Verken byrådet eller Utdanningsetaten etterspør faglige resultater lenger, forteller skolefolk jeg møter, sier han.

– Byrådet prioriterer ikke lesing skriving og regning Og de har dropper obligatorisk skriftlig tilbakemelding til foreldrene hvert halvår. Dette driver Osloskolen bort fra faglige målsettinger, sier Lae Solberg.

– Jeg frykter for Osloskolens framtid. Særlig nå som SV setter premissene for skolepolitikken. Kanskje er de som starter på videregående til høsten det siste kullet som hadde fritt skolevalg.

Foto Seierherre i september? Eirik Lae Solberg vant førsteplassen på Oslo Høyres bystyreliste. Men vil han kunne heve armene i september? (Hans Kr. Thorbjørnsen)

Heller kompromiss enn konflikt

Høyre-kandidaten mener dagens byråd nærmest dyrker konflikter.

– Byen er et kompromiss, der politikerne må prøve å ta hensyn til så mange som mulig. Derfor bør vi søke mindre konflikt, ikke mer.

– Dagens byråd skaper i alt for stor grad unødvendige konflikter, sier Lae Solberg, og penser seg inn på en velkjent Høyre-øvelse:

– Byrådet avviser systematisk private leverandører helse og omsorg og i barnehagesektoren. Jeg mener vi trenger en velferdsmiks.

– Velferdsmiks, ja. Nyordet til NHO og høyresiden? Klinger mye bedre enn privatisering?

– Vel, jeg tror jeg var en av de første som brukte det ordet, og det er lenge siden. Poenget er følgende: I 2015 gikk 40 prosent av barna i Oslo i privat barnehage. En tredel av sykehjemmene var private, en tredel var drevet av ideelle organisasjoner mens resten var kommunale.

– Det er dette som er velferdsmiks.

Lae Solberg har snakket seg varm nå.

– Høyre har alltid hatt en miks, og i den miksen er kommunen den største aktøren. Men denne tilnærmingen har dagens byråd sagt kontant «nei» til, sier Lae-Solberg og lister opp et langt «synderegister»:

– Det er allerede innført forbud mot å etablere nye, private barnehager. Når det gjelder barnehager hadde byrådet aldri nådd valgløftet sitt om 3000 nye plasser uten private aktører. Nesten 1000 av de nye plassene kommer i private barnehager som fikk grønt lys før Rødt satte foten ned. Men nå skal disse helt systematisk tvinges ut. Videre ser vi at ingen kontrakter med private drivere av sykehjem fornyes eller forlenges. Hvis det fortsetter, vil det ikke være et eneste privat sykehjem igjen i Oslo om to år.

LES MER | Kommunevalget 2019

– Nå står private hjemmetjenester for tur

Lae Solberg tar en pust i bakken i et nanosekund.

– Også innen hjemmesykepleien ser vi nå at private aktører skvises av kommunen. For eksempel tilbys ordningen med aktivitetstid bare til dem som velger kommunalt. Aktivitetstid er en ordning der eldre får hjelp til å gjennomføre et visst antall timer med fritidsaktiviteter. Dette godet må selvsagt gis til alle brukere uavhengig av hvem de har valgt.

Videre ser vi at saksbehandlere ikke informerer om brukervalget. Dermed får mange bare tildelt kommunens tjeneste uten noen gang å få vite at de kunne valgt et privat alternativ. Noen saksbehandlere oppfordrer til å velge kommunen. Det er ikke akseptabelt. Saksbehandlere må pålegges å informere.

– Selv om byrådet ikke offisielt har varslet kamp mot fritt brukervalg i hjemmetjenestene er det ikke tvil om at det føres en systematisk politikk for å knekke de private leverandørene.

– Byrådet har erklært krig mot alle private som leverer tjenester til Oslo kommune. Målet er å innføre kommunale monopol på alle områder. Jeg forstår ikke hvorfor de gjør dette.

– Dagens regime i Oslo er ikke opptatt av kvaliteten på tjenestene til sine innbyggere. Byrådet har gått seg ideologisk vill, konstaterer Eirik Lae Solberg.

Hvis det fortsetter, vil det ikke være et eneste privat sykehjem igjen i Oslo om to år

– Vi kommer ikke til å havne i den motsatte grøfta. Jeg vil være mer pragmatisk.

Før man rekker å spørre, tar Lae Solberg selv opp saken fra sist de borgerlige regjerte hovedstaden. Da de vedtok at alle nye barnehager skulle være private.

– Det var feil. Det har jeg erkjent, og jeg tok selv initiativ til å skrote den ordningen etter bare to år. Men vi lærer av våre feil. Dagens byråd vil ikke lære av sine.

Eirik Lae Solberg (48)

Eirik Lae Solberg er Høyres byrådslederkandidat i Oslo foran kommunevalget i 2019.

Han er født i Drammen i 1971, hvor han også startet sin politiske karriere. I 1989 ble han formann i Drammen Unge Høyre og mellom 1989 og 1992 var han først viseformann og senere formann i Buskerud Unge høyre. I 1995 ble Solberg valgt inn i kommunestyret i Drammen og satt der fram til 1999. Han har også vært medlem av sentralstyret til Unge Høyre.

Eirik Lae Solberg har mastergrad i Europeisk politikk og historie fra University of Cambridge og bachelorgrad i samfunnsøkonomi fra London School of Economics, mellomfag i økonomisk historie fra UiO.

Eirik Lae Solberg var politisk rådgiver i Høyres stortingsgruppe i perioden 1997–2001, før han ble politisk rådgiver i Nærings- og handelsdepartementet fra 2001–2004. I 2004 rykket han opp til statssekretær for Dagfinn Høybråten i Arbeids- og administrasjonsdepartementet, som i 2005 skiftet navn til Moderniseringsdepartementet.

Etter at de rødgrønne vant Stortingsvalget i 2005, fikk Lae Solberg en sivil jobb. Han jobbet som kommunikasjonsdirektør i Microsoft Norge, før han ble Høyres gruppeleder i Oslo bystyre 2009–2013.

Så gikk turen tilbake til regjeringen, som statssekretær for næringsminister Monica Mæland i Nærings- og fiskeridepartementet i 2013–2014.

Etter dette er det Oslo-poltikken som har hatt forrang for Lae Solberg. Fra 4. april 2014 – 21. oktober 2015 var Eirik Lae Solberg finansbyråd i Oslo.

Byrådslederkandidat Lae Solberg er i dag Høyres gruppeleder i bystyret og leder for Samferdsel- og miljøkomiteen. Han er også nestleder i Oslo Høyre.

Tydelig skarpere fronter

Eirik Lae Solberg opplever at forskjellen i Oslo-politikken har blitt tydeligere de siste årene. Det synes han bare er positivt. Men det fordrer også at politikerne er bevisste på hvordan de omtaler hverandre når debattene raser.

– Det er ingen tvil om at debatten er blitt skarpere. Men de sterke frontene fordrer at vi omtaler hverandre med respekt. Vi ser at ordskiftet er blitt styggere, med mye personhets for eksempel. Det er ikke bra. Det er en fare for at retorikken fra de politiske ytterpunktene påvirker hele debatten. Her bør de store partiene ta et ansvar, mener Lae Solberg.

Høyres byrådslederkandidat mener imidlertid at mange av de skjerpede uenighetene er skapt av dagens byråd, og kommer av at SV, MDG og Rødt langt på vei har fått satt de politiske premissene – og at Arbeiderpartiet har adoptert deres politikk og retorikk.

– For eksempel vil de ha bilfritt sentrum, og i prinsippet er jeg enig med dem. Men av nesten 500 parkeringsplasser som er fjernet, er det bare 100 som er tatt bort for å gi plass til gang og sykkelveier, eller for å slippe bussen frem. De andre er bare fjernet for å fjerne. I tillegg har de tatt vekk 50 ladeplasser for el-bil fra sentrumsgatene.

– Da byrådet la fram sin klimaplan, var budskapet, «Dette er tiltak som vil svi». Dette er nok et eksempel på at dagens byråd fører en konfliktorientert politikk. – Jeg synes gulrot er bedre enn pisk.

Det er forskjell på å barbere seg og skjære av seg hele haka

Høyre-kandidaten forteller at det tidligere Høyre-byrådet bygget mange nye gågater da de satt i byråd. Og at de anla sykkelstier og fjernet P-plasser. Torggata er et godt eksempel, mener han.

– Vi har nylig foreslått et nytt og omfattende gågatenett i samarbeid med Venstre og KrF. Så jeg er enig i retningen byrådet har tatt. Men det er forskjell på å barbere seg og skjære av seg hele haka.

Powered by Labrador CMS