Annonse
Det er ennå ikke sikkert om Roger Valhammer (Ap) blir sittende som byrådsleder etter at Høyre ble det største partiet i Bergen. Foto: Marit Hommedal / NTB scanpix

Avklaring i Bergen kan drøye i uker

Det kan drøye i både dager og uker før det blir klart hvem som skal styre i Bergen de neste fire årene. Strid om bybanen skaper kaos.

Bergenserne må smøre seg med tålmodighet i alle fall til torsdag kveld eller fredag morgen, får NTB opplyst av kilder tett på de uformelle samtalene som startet tirsdag.

Høyre ble største parti i vestlendingenes hovedstad, men sittende byrådsleder Roger Valhammer fra Arbeiderpartiet håper å kunne fortsette med støtte fra MDG, SV, KrF, Venstre og enten Rødt eller Senterpartiet.

Onsdag var det pause i samtalene fordi byrådet satt i budsjettkonferanse.

Sp er jokeren

I verste fall kan det gå mye lenger tid før et nytt byråd er på plass.

Sp er den store jokeren og har signalisert at de kan tenkes å slutte seg til høyresiden dersom samtalene med rødgrønn blokk ikke fører fram. Men partiets førstekandidat Ove Sverre Bjørdal sier til NTB at de ikke har det travelt med å bestemme seg.

– Vi har god tid. Byrådsforhandlingene kan ta flere uker. Men foreløpig er det god stemning i samtalene, sier han.

Bybane skaper strid

Den store nøtta i samtalene er striden om hvor den nye bybanetraseen skal gå. Sp er krystallklare på at de vil ha omkamp om vedtaket om å legge banen over Bryggen, noe ingen av de andre partiene i en eventuell rødgrønn koalisjon ønsker.

– Den saken som er vanskeligst å svelge for oss, er bybanen, slår Bjørdal fast.

– Dette vil være en sak som står sentralt i forhandlingene og et viktig moment for om vi går inn i et byrådssamarbeid på rødgrønn side, sier han.

Det nye bystyret skal ikke konstitueres før i slutten av oktober.

Uklare alternativer

Men hva som vil skje om Sp bytter side, er høyst uklart:

De rødgrønne kan likevel få flertall med Rødt, som ikke vil være en del av byrådet, som støtteparti. Men det kan skape problemer siden KrF ikke vil samarbeide med Rødt.

Ifølge Bergens Tidende klamrer Høyre seg fortsatt til håpet om byrådsmakt gjennom å danne en koalisjon med Venstre, KrF, FNB, Frp og Pensjonistpartiet (PP). Men dette alternativet er nesten umulig, blant annet på grunn av krangelen om bybanen.

Både Høyre, Frp og FNB har gått til valg på omkamp om traseen over Bryggen, noe KrF og Venstre altså er steilt imot. De to partiene har også tidligere utelukket et samarbeid med FNB.

Friele-ektepar inn

Høyre fikk 14 seter i bystyret. Onsdag ble det klart at personstemmer sørger for at Bergens tidligere ordfører og kaffekonge Herman Friele og kona Renate Hjortland er blant dem.

Ap får 13 seter, mens FNB får 11, MDG 7, SV 6, Sp 4, Rødt 3, Frp 3, Venstre 3, KrF 2 og PP 1 sete.

Annonse
Annonse