Samfunn

Pensjoner og andre stønadsordninger er den klart største utgiftsposten i offentlig forvaltning.

Dette er de største utgiftspostene i offentlig forvaltning

Nye tall viser at utgiftene til pensjon og sosiale tjenester utgjorde 675 milliarder kroner i 2018. Det utgjør nesten 40 prosent av samlede offentlige utgifter i fjor.

Publisert Sist oppdatert

Pensjoner og andre stønadsordninger er den klart største utgiftsposten i offentlig forvaltning.

Samtidig er vei- og jernbanetransport formålene med sterkest utgiftsvekst de siste årene, viser tall fra Statistisk sentralbyrå.

120 milliarder til samferdsel

Formålsgruppene for vei- og jernbanetransport omfatter utgifter som det offentlige har til vedlikehold av og investeringer i veg- og jernbanenettet. I tillegg er blant annet drift av den fylkeskommunale kollektivtransporten inkludert.

Utgiftene til vei og jernbane er beregnet til 120 milliarder kroner i 2018. I 2013 var disse utgiftene på 84 milliarder, noe som tilsvarer en årlig vekst på 7,4 prosent i gjennomsnitt.

Til sammenligning var den samlede offentlige utgiftsveksten 4,9 prosent per år i samme periode.

Nye kampfly

Også formålsgruppene som inkluderer forsvar, brann- og redningstjenester, politi, domstoler og fengsler har hatt sterkere utgiftsvekst enn gjennomsnittet i perioden.

Veksten trekkes opp av anskaffelsen av nye kampfly i Forsvaret, som registreres i statistikken når flyene leveres – ikke når de betales. Dette fører til noe usikkerhet i tallene.

Formålsgruppene for helse og utdanning, som begge har stor betydning både i stats- og kommuneforvaltningen, har vokst om lag på linje med de samlede utgiftene de siste fem årene.

Pensjoner og sosiale tjenester har derimot økt mindre enn gjennomsnittet, med en vekst på 4,5 prosent per år i gjennomsnitt.

Powered by Labrador CMS