Annonse
Tidligere justis- og beredskapsminister Per-Willy Amundsen (Frp) er en av de tre Frp-representantene fra Nord-Norge som støtter utbygging av jernbane i nord hvis banen finansieres ved hjelp av oljefondet. Foto: Berit Roald / NTB scanpix
Tidligere justis- og beredskapsminister Per-Willy Amundsen (Frp) er en av de tre Frp-representantene fra Nord-Norge som støtter utbygging av jernbane i nord hvis banen finansieres ved hjelp av oljefondet.   Foto: Berit Roald | NTB scanpix

Frp-ja til oljefondbetalt jernbane i nord

Tre av Frps fire stortingsrepresentanter fra Nord-Norge støtter jernbaneutbygging i Nord hvis det finansieres ved hjelp av oljefondet, melder NRK.

De tre Frp-representantene er Dagfinn Olsen, Per-Willy Amundsen og Bengt Rune Strifeld.

Knepent flertall i Nord-Norge

I en kartlegging kanalen har gjort blant landsdelens tjue stortingsrepresentanter, svarer elleve av representantene tydelig «ja» til å bygge ut jernbanen fra Fauske og nordover.

Jernbaneutbygging i nord får stor støtte fra Arbeiderpartiet, Senterpartiet og SV, mens representantene fra Høyre ikke vil konkludere.

1. juli la Jernbanedirektoratet fram en kostnadsutredning om mulig jernbaneutbygging fra Fauske til Tromsø. Utredningen er en fortsettelse av tidligere utredninger fra 1992 og 2011.

Minst 113 milliarder

I kostnadsanslaget står det at banen vil koste mellom 113 og 120 milliarder kroner. Banen vil ifølge beregningene ikke være samfunnsøkonomisk lønnsom med et netto tap på mellom 46 og 109 milliarder kroner. Flere har vært kritiske til utredningen, som har høringsfrist 1. oktober.

 

Annonse
Annonse