Annonse
Thomas Piketty er klar med ny bok om rettferdig omfordeling. Foto: Loic Venance / NTB scanpix
Ny bok

Her er Thomas Pikettys kontroversielle forslag

Tittelen på den 1232 sider lange boka er «Kapital og ideologi».

Boka utforsker idéene som har rettferdiggjort ulikhet siden tidenes morgen, ineffektivitet i omfordeling av rikdom og idéer om å gjøre økonomier mer rettferdige, skriver The Guardian.

Blant bokens forslag finner man blant annet at ansatte bør inneha halvparten av setene i selskapets styre og at stemmekraften til de største aksjonærene bør være begrenset til ti prosent.

Piketty foreslår i likhet med i sin forrige utgivelse mye høyere skatt på eiendom. På de mest verdifulle eiendommene foreslår han en skatt på opptil 90 prosent.

– Ja, det kommer til å få effekter på prisene på eiendomsmarkedet som er helt vilt i Paris, og det kommer til å åpne for at nye sosiale grupper kan bli eiere og aksjonærer, sier Piketty i et intervju med det franske nyhetsmagasinet L’Obs.

Alle bør dessuten få en engangsbevilget sum på 120.000 euro (omtrent 1,2 millioner kroner) når de fyller 25 år for å utjevne verdiforskjellene på tvers av generasjoner, ifølge Piketty.

Den franske økonomen slår også et slag for individualisert karbonavgift beregnet utifra et personlig kort som sporer hver enkelts bidrag til global oppvarming. I vesten har vi et mye høyere utslipp per hode enn for eksempel i India - selvom landet sammenlagt er et av verdens største forurensere. Et slikt system som Piketty foreslår ville potensielt snudd opp-ned på verdensøkonomien og skillet mellom øst og vest.

«Kapitalen i det 21. århundrede» solgte 2 millioner kopier etter den ble publisert i 2013. Den engelske versjonen av oppfølgeren «Kapital og ideologi» vil imidlertid ikke være klar før i mars 2020. Det er foreløpig uklart når den norske versjonen vil lanseres.

Annonse
Annonse