Annonse
Studenter under en protest-markering i Hongkong. Foto: Kin Cheung / NTB Scanpix

Hongkongs leder trekker tilbake lovforslag som utløste masseprotester

Hongkongs leder Carrie Lam kommer til å kunngjøre at lovforslaget om utlevering til Kina formelt trekkes tilbake, opplyser kilder til South China Morning Post.

Aksjemarkedene steg kraftig i minuttene etter at meldingen ble publisert onsdag.

Skrotingen av lovforslaget var demonstrantenes hovedkrav da protestbølgen brøt ut i Hongkong i juni.

Carrie Lam kommer til å kunngjøre tilbaketrekningen i et møte onsdag ettermiddag, ifølge avisas ikke navngitte kilder. South China Morning Post er Hongkongs største engelskspråklige dagsvis.

Lovforslaget som ville ha gjort det mulig å utlevere hongkongkinesere til Fastlands-Kina for straffeforfølgelse der, har ligget i en skuff siden 15. juni. Men demonstrantene krevde at lovforslaget formelt trekkes tilbake, og de neste tre månedene har Hongkong vært rystet av de største demonstrasjonene i nyere tid.

Siden har fire krav som omtales som ufravikelig, kommet til: Carrie Lam må gå av, politivold må granskes, pågrepne demonstranter må løslates, og befolkningen må få større demokratisk frihet.

Millioner har demonstrert i byens gater i løpet av sommeren. Studenter og unge står i spissen for demokratibevegelsen, som frykter at økt innflytelse fra Beijing vil føre til at de mister sine spesielle rettigheter. Stadig flere protester har også vært rettet mot politivold, og kravet har økt om at Carrie Lam må gå av.

Annonse
Annonse