Samfunn

– Mye av den politiske debatten vil dessverre å dreie seg om bompenger. Det medfører at andre viktigere saken kommer i bakgrunnen, sier Tromsø Høyeres ordførerkandidat Hans Petter Kvaal.

Høyre satser på nytt blod i Tromsø

Høyres ordførerkandidat i Tromsø har mer erfaring fra ledelse i næringslivet enn fra politikken. Den erfaringen tror Hans Petter Kvaal han kan dra nytte av dersom han blir ny ordfører i Ishavsbyen.

Publisert Sist oppdatert

Hans Petter Kvaal heter Tromsø Høyres ordførerkandidat for kommunevalget 2019. Kvaal er ikke et politikernavn de fleste umiddelbart nikker gjenkjennede til. Ei heller i Tromsø.

Foto – Tromsø trenger en ny kurs. Dagens styre med Ap, SV og Rødt har medført at vi nå snart er på vei til Robek-lista, hevder Hans Petter Kvaal.

Kvaal er først og fremst næringslivsmann. Han er utdannet siviløkonom ved Norges Handelshøyskole (NHH) med erfaring innen ledelse, samferdsel, helseadministrasjon, utdanning, næringsvirksomhet, kultur og politikk. Han arbeider i dag som administrerende direktør i Norges arktiske studentsamskipnad i Tromsø.

I tillegg har han hatt flere verv innen akademia og næringsliv og politikk. Han har blant annet vært medlem i nasjonalt råd for både teknologi- og økonomiutdanning og medlem i representantskapet i Norges Bank.

Men heløt blank i politikken er han dog ikke. Han har lenge vært med i Høyre, både som representant på Fylkestinget i Troms, i tillegg til at han har vært leder i både Nordland Unge Høyre, Finnmark Høyre og Tromsø Høyre.

Men som listetopp og ordførerkandidat er han ferskvare. Og han erkjenner selv at overgangen fra en lederstilling i næringslivet til en eventuell heltidsjobb som politiker vil bli merkbar.

– Overgangen blir ganske stor, det kjenner jeg allerede på. Som næringslivsleder har du fokus på bedriften og de tjenester og varer vi skal levere. Som politiker må du ha fokus på alt. Du må mene noe om alt og når du mener noe, så må du ut og fortelle alle om det, sier Hans Petter Kvaal til Dagens Perspektiv.

Personfokus

Det er særlig personfokuset som er annerledes i politikken, påpeker ordførerkandidaten.

– Fokuset på deg som person er stor, og du kan ikke gå hjem og så være ferdig for dagen. Dagen slutter aldri helt, sier Kvaal.

– Selvfølgelig er man også alltid tilgjengelig som leder i nåværende jobb, men på en helt annen måte. I Studentsamskipnaden har jeg jo mange dyktige ledere som tar seg av de meste. Som ordførerkandidat, eller ordfører, har man selvfølgelig også mange dyktige folk rundt seg, men en ordfører er på mange måter selve produktet, og må være på hele tiden.

– Vil du i politikken kunne dra fordel av din nåværende lederjobb? I så fall, hvordan?

– Ja, det er mange erfaringer som jeg kan bruke i politikken. Jeg har god forretningsforståelse og er opptatt av hva brukerne ønsker, slik at vi kan levere de beste tjenestene. Min nåværende jobb er i grenselandet mellom politikk og forretningsvirksomhet. Jeg vet jo hvordan store prosesser gjennomføres og hvordan man skal få fokus på det kundene og brukerne ønsker. Samskipnaden har som oppgave å tilrettelegge for studentene slik at de får det best mulig under studiene. Om det er husrom, mat, barnehage, idrett eller helse så skal vi gjøre det som er best for våre studenter.

– Som ordfører må man på samme måte hele tiden tenke på hva som er best for innbyggerne og tilrettelegge tilbudene etter det behovet som innbyggerne har. Slik sett er det mye felles med begge jobbene, sier Hans Petter Kvaal.

 

God skole og god omsorg

– Så, som politiker, hva er den viktigste lokale saken for deg og ditt parti ved dette valget?

– En god skole og kvalitet og et godt omsorgstilbud er viktig for meg, sier Kvaal oppskriftsmessig, og utdyper: .

– Vi må gi barna våre det beste utgangspunktet til å lykkes i livet. Tidlig og god innsats i skolen er utrolig viktig for alle. Jeg er også opptatt av at vi skal kunne velge hvem som skal komme hjem til oss når vi har et omsorgsbehov. I tillegg mener jeg at jo flere som kan bidra, jo bedre er det. Dette vil sette fokus på kvalitet og mangfold og sikre valgfrihet, noe som alltid er bra, sier han, og høres ut slik en ordførerkandidat fra Høyre skal lyde.

Overgangen blir ganske stor, det kjenner jeg allerede på. Som næringslivsleder har du fokus på bedriften og de tjenester og varer vi skal levere. Som politiker må du ha fokus på alt

Mangfold og valgfrihet

Hans Petter Kvaal mener, ikke uventet, at det er viktig for Tromsø å få byttet ut det regjerende røde byrådet.

– Vi ser at Ap, SV og Rødt kjører mye på rekommunalisering av tjenester. Dette vil bety mye for hvordan kommunen vil bli drevet i fremtiden. Om vi stenger døra for at andre skal få levere tjenester til kommunen, blir vi fattigere på alle måter. Vi får ikke det mangfoldet vi kunne hatt med flere tilbydere og vi får heller ikke den sunne konkurransen som fremmer innovasjon, kvalitet og effektivitet, mener Høyre-kandidaten.

– Vi går dermed bort fra den vellykkede «norske modellen» med samspill mellom offentlig og privat, framhever han.

Bompenger tar mye plass – dessverre

– Hva mener du om bompenge-saken og hvordan vil den saken påvirke valgkampen i Tromsø?

– Tromsø Høyre ønsker en Byvekstavtale, slik at vi får en god og fremtidsrettet infrastruktur i Tromsø. Personlig mener jeg den pakken som nå ligger på bordet, er for stor. Med alle tiltakene som er planlagt, vil kostnadene for den enkelte bli mellom 15-18.000 kroner i året i bomutgifter. Det burde ikke være slik at vi skal gjøre alt i første runden. Ved å kutte en del tiltak, vil vi kunne levere gode løsninger til en pris alle kan leve med, sier Hans Petter Kvaal.

Men han er også litt lei seg for at bompengesaken tar så stor plass i debatten – også i Tromsø.

– Bompengesaken har og vil få stor betydning for valgkampen i Tromsø. Mye av den politiske debatten vil dessverre å dreie seg om denne saken. Det medfører at andre viktigere saken kommer i bakgrunnen, sier han.

Robek neste?

– Hva betyr rikspolitikken og rikspolitikerne for debatten lokalt hos dere?

– Rikspolitikk betyr en del og setter dagsorden i flere saker. Vi lokale politikere må derfoir være ekstra flinke til å løfte fram de viktige lokale sakene.

– Hvilke andre partier er det aktuelt for deg/dere å samarbeide med etter valget?

– Alle de partiene som ønsker en endring fra det vi har i dag. Tromsø trenger en ny kurs. Dagens styre med Ap, SV og Rødt har medført at vi nå snart er på vei til Robek-lista, hevder Hans Petter Kvaal.

Mer fra Nord: Merker sentraliseringsspøkelset i Bodø også

Også i Nordlandshovedstaden Bodø er Senterpartiet opptatt av å kjempe mot sentralisering.

Foto Ola Smeplass er førstekandidat til kommunestyret og leder i Bodø Senterparti.

Ola Smeplass er førstekandidat til kommunestyret og leder i Bodø Senterparti. For ham er «gode kommunale tjenester i hele kommunen» den viktigste saken i valgkampen. Og det har sin årsak:

– Fordi vi merker sentraliseringsspøkeøset i Bodø også. Det tenkes mer og mer på byer og tettsteder og vi vil være en motvekt til det, sier han.

– Hvilke andre saker får mest oppmerksomhet i debatten i Bodø?

– Eiendomsskatten, ordførervalget og søknaden om europeisk kulturhovedstad er saker som preger debatten i Bodø, sier Smeplass.

– Hva med bompenger?

– Vi er ikke prinsipielt mot bompenger, men vil at det skal brukes med vett. Det må ikke hindre næringsliv, kulturaktiviteter og barnefamiliers mobilitet, sier Ola Smeplass. Det er åtte bomstasjoner i og rundt Bodø. Men de store protestene om bomringen preger ikke valgkampen i Bodø på langt nær like mye som i mange andre byer.

– Hvilke andre partier er det aktuelt for Sp å samarbeide med etter valget?

Vi samarbeider der vi får betalt for det. I denne perioden har vi samarbeidet med Ap og SV og har vært fornøyd med det.

– Hva betyr rikspolitikken og rikspolitikerne for debatten lokalt hos dere?

– Ikke så mye. Vi ønsker fokus på lokale saker og lokale kandidater, sier Sps lokale førstekandidat i Bodø.

Veien til valget

Veien til kommune- og fylkestingsvalget 2019.

Dagens Perspektiv ønsker å lodde stemningen i hele landet i forkant av det kommende kommune- og fylkestingsvalget 9. september. I den anledning har vi spurt et knippe lokalpolitikere over hele landet om hva som er de viktigste sakene foran valget i deres distrikt. Vi har spredd oss utover – både når det gjelder geografi og de ulike politikernes partitilhørighet.

I dag: Ivar Bergundhaugen – førstekandidat for Venstre i Kristiansand.

Powered by Labrador CMS