Annonse
Matteo Renzi. Foto: Ettore Ferrari/ANSA via AP / NTB Scanpix

Italias Matteo Renzi starter nytt parti

Det nye partiet kan føre til problemer for landets nye samlingsregjering, som er et samarbeid mellom den populistiske Femstjernersbevegelsen (M5S) og det sosialdemokratiske partiet som Renzi nå forlater.

De to partiene har tidligere vært arge motstandere. Renzi regnes som en av de viktigste arkitektene bak det uventede samarbeidet.

Men i et intervju i avisen La Repubblica tirsdag sier Renzi at han forlater PD for å lage en «ny ting» fordi han føler PD mangler en framtidsvisjon.

Får med seg minister

30 parlamentarikere, blant dem landbruksminister Teresa Bellanova, blir med Renzi til det nye partiet, som ennå ikke har fått noe navn.

Han lover imidlertid at partiet vil forbli lojalt mot den nye regjeringen, som ledes av statsminister Giuseppe Conte.

Analytikeren Wolfango Piccolo sier at Renzi neppe vil felle regjeringen på kort sikt, men at det nye partiet likevel vil gjøre situasjonen mer komplisert fordi den nye regjeringen vil få enda flere krav å forholde seg til.

Renzi ledet partiet sitt til en stor valgseier i 2014, mens det ble tap i 2018. Hans nye parti vil trolig få en oppslutning på rundt 5 prosent, spår valgforskeren Antonio Noto.

Splittet parti

Den tidligere statsministeren har vært en splittende figur i sitt eget parti, spesielt for venstresiden, som støtter partileder Nicola Zingaretti.

– Etter sju år med skyts mellom venner mener jeg at vi må ta hensyn til våre verdier, våre ideer, våre drømmer, og hver eneste dag kan ikke brukes til interne krangler, skriver Renzi på Facebook.

– Seieren vi fikk i nasjonalforsamlingen mot populisme og Salvini var viktig for å redde Italia, men det var ikke nok, skriver han videre.

 

Annonse
Annonse