Samfunn

– Det haster å få på plass mer penger til nødhjelpsarbeidet for å møte de økte humanitære behovene, sier Jan Egeland.

– Mangelen på penger til nødhjelpsarbeid er alarmerende

Flyktninghjelpen ber giverland øke støtten til nødhjelp. Halvveis ut i året har giverland kun bidratt med 27 prosent av de pengene som trengs.

Publisert Sist oppdatert

Hvert år legger FN og deres samarbeidspartnere frem humanitære appeller basert på vurderinger av nødhjelpsbehovene i land rammet av kriser.

Totalt er det beregnet at det trengs 26 milliarder dollar i år for å hjelpe 94 millioner mennesker i nød.

Halvveis ut i året har giverland bidratt med 7 milliarder dollar eller rundt 27 prosent, ifølge FNs oversikt. Det er rundt 2 milliarder dollar mindre enn ved samme tid i fjor – da appellene var 35 prosent dekket halvveis ut i året.

– Mangelen på penger til nødhjelpsarbeidet er alarmerende. På tross av økte behov er betydelig mindre penger tilgjengelig for nødhjelp sammenlignet med samme tid i fjor. Vi er dypt bekymret for situasjonen for de menneskene som rammes av kuttene, sier generalsekretær i Flyktninghjelpen, Jan Egeland i en pressemelding.

Spredning av ebola

Krisen i Kamerun er blant de mest underfinansierte krisene i verden med mindre enn 20 prosent finansiering hittil i år.

Det er også mangel på penger til nødhjelpsarbeidet i Kongo, et land rammet av en giftig miks av konflikt, store fordrivelser og nå også spredning av det dødelige viruset Ebola. Selv nødhjelpsarbeidet for syriske flyktninger er nå rammet av manglende finansiering.

– Vi må ikke bli lurt til å tro at beløpet som trengs er for høyt eller jobben for vanskelig. Dette er et spørsmål om prioriteringer. Verdens totale militærutgifter har økt til utrolige 1800 milliarder dollar. Pengene som trengs for å dekke de gjenstående nødhjelpsbehovene i år utgjør kun én prosent av dette beløpet, sier Egeland.

Mangel på helsetilbud

Flyktninghjelpen ber nå giverland om å øke støtten til nødhjelp og raskt bidra med de midlene som er tilgjengelig, i tillegg til at organisasjonen oppfordrer nye giverland om å komme på banen.

– Mange mennesker som er rammet av konflikt, tørke og sult står i øyeblikket uten noen form for hjelp. Mødre er tvunget til å hoppe over måltider og gir den lille maten de måtte få tak i til sine underernærte barn. Mangel på skikkelige sanitærforhold fører til spredning av vannbårne sykdommer, slik som kolera. Og sykdommer som kunne vært behandlet tar menneskeliv på grunn av mangelen på helsetilbud, sier Egeland.

Powered by Labrador CMS