Samfunn

For åttende og siste gang har Øystein Djupedal, som leder i programkomiteen for Arendalsuka, sagt velkommen til «demokratiets dansegulv».

Mr. Arendalsuka takker av

Arendalsuka er over for denne gang. Ritualene er unnagjort og demokratiets dansegulv er ryddet for i år.

Publisert Sist oppdatert

For åttende – og siste – gang er den tidligere SV-politikeren og fylkesmannen, Øystein Djupedal, general for Arendalsuka – politikkfestivalen han selv var med å starte i 2011.

Djupedal er kanskje Mr. Arendalsuka, men byen oversvømmes av herrer og kvinner fra landets toppsjikt denne ene uken i august.

En typisk dag i Arendal

Kinoen kl 08.00: Terje Søviknes og Raymond Johansen diskuterer ledelse i kommunal sektor. Raymond kommer 10 minutter for seint.

Unio-teltet kl. 10.30: Terje Søviknes og Raymond Johansen diskuterer kommunale velferdstjenester. Raymond snakker om profitører. Terje snakker om entreprenører.

Jeg har gått på Raymond Johansen omtrent 10 ganger i løpet av to og et halvt døgn i Arendal. Han haster ut fra et møtelokale, han blir intervjuet på pressesenteret og han deltar i flere av debattene jeg hører på.

Da vi nesten krasjet i en svingdør onsdag ettermiddag, sa jeg spontant, «Jøss, du er over alt du?».

«Ja, men når er det heldigvis snart over», svarte Raymond Johansen ærlig, og hastet videre til nok en debatt med Terje Søviknes eller noe.

Foto Hva var temaet her, mon tro? Byrådsleder i Oslo, Raymond johansen (Ap) møter mangeårig Os-ordfører og tidligere statsråd Terje Søviksnes (Frp) til nok en debatt.

Modell på repete

Raymond Johansen er bare en av svært, svært mange toppledere innen politikk, organisasjon og næringsliv som den siste uka har hastet mellom de ulike barene, kafeene og teltene i og rundt Pollen i Arendal den siste uka. Og de går ikke på bar bare for å drikke øl. De deltar på debatter om den norske modellen og endringsledelse i offentlig sektor.

Av mer enn 1200 arrangementer virker det som om minst halvpartenhandlerom et av de to – endring og den norske modellen. Med hyppige innslag av digitalisering.

I konkurransen om oppmerksomheten til journalister, politikere, organisasjonsfolk og kommunikasjonsrådgivere må de som snekrer program være kreative.

Hva med «Fra robåt til robot» – om digitalisering (selvsagt) av sjøfarten? Eller for de mer dystre: Ta en tur på «Dødscafe» i regi av Jølstad begravelsesbyrå?

Når man går lei

Når man begynner å gå lei av den norske modellen og er i ferd med kveles av digitalisering og endringsledelse, kan man sette seg i bakgården på Lille Andevinge å ta et lite glass mens Agder SV har valgkamp-kickoff inne i baren.

Er du klar for litt mer faglig påfyll – bare det ikke handler om modeller eller digitalisering – kan du klyve opp leideren på seilskuta «Statsraad Lehmkuhl» og spille bullshit-bingo med retorikkprofessor Jens Elmelund Kjeldsen fra Universitetet i Bergen. Det er veldig gøy og veldig befriende. Men litt alvorlig er det også, da du får eksempler på hvordan den politiske retorikken har utviklet seg i noen land. En folketingsrepresentant i Danmark har i TV-debatt faktisk kalt Frankrikes president Emmanuel Macron for «den lille homogutten».

Vil du ha mer – politisk korrekt – øl, kan en tur på FornyBar, være noe. Alternativer finnes det flust av. De ganske så mange utestedene i sørlandsbyen opplever årets desidert beste omsetningsuke.

Til slutt havner store deler av den norske eliten på Madam Reiersen – som denne uken i august har status som landets aller upperste utested. Alle Viktig-Per’ene aksepterer her glatt å stå i kø og bli ransaket av en smilende dørvakt med skjegg, tattiser og sørlandsdialekt. Innenfor er det et lite lokalt band som spiller «Living next door to Alice» og «Tore Tang». Og fiffen elsker det.

Du har fått til mye bra, Øystein Djupedal. Takk for innsatsen.

«Cause for twenty-four years I've been living next door to Alice…» Trall, lall la…

Foto Husbandet på Madam Reiersen i Arendal har et publikum med høyere gjennomsnittlig lønnstrinn enn de fleste andre utesteder i landet under Arendalsuka.
Powered by Labrador CMS