Samfunn

Lars Løkke Rasmussen (t.h) som har vært parti­leder og statsminister i to perioder og Kristian Jensen med blant mye annet nestleder, utenriks­minister og finansminister på CV-en. Sammen har de to satt sitt preg på dansk politikk i tiår. Sist helg tok det brutalt slutt.

Ny ­Ellemann rykker opp etter «Løkke-gate»

Etter en av århundrets mest brutale politiske maktkamper i Norden blir Jakob Ellemann-Jensen Danmarks nye opposisjonsleder.

Publisert Sist oppdatert

Danske Venstre har vært igjennom en brutal politisk maktkamp, som kuliminerte sist helg.

Tilbake ligger begge Venstres to topp-politikerne de siste årene utslått i ringen: Venstre-leder Lars Løkke Rasmussen som har vært statsminister i to perioder og nestleder Kristian Jensen med blant mye annet utenriksminister og finansminister på CV-en. Sammen har de to satt sitt preg på dansk politikk i tiår, spesielt etter 2009, når de har vært partiets leder og nestleder.

Men nå har de slått hverandre ut.

Sist helg opplevde partiet Venstre, som feirer 150-års jubileum neste år, et døgn som rystet partisjelen på dypet så det aldri blir mulig å glemme. Egentlig har det vært kickboksing, den smertefulle kombinasjonen av slagene fra boksing og sparkene fra karate, mellom – blant andre – de to partitoppene i flere år.

Dårlig kombinasjon

Da daværende Venstre-leder Anders Fogh Rasmussen ble statsminister i 2001, hadde han Lars Løkke som nestleder. De var en god lederduo som utfylte hverandre: Fogh en firkantet asket som holdt sine løfter, mens Løkke var rausere, morsommere og mer omgjengelig.

De siste ti årene har ikke Lars Løkke og Kristian Jensen fungert like godt som lederteam for partiet som har regjert Danmark sammenlagt omtrent like lenge som Socialdemokraterne. De to har ikke klart å skjule at samarbeidet har knirket. Det har vært mer enn skyggeboksing, og de har åpenbart ikke hatt en nødvendig fortrolighet for hverandre. Det har gjort at begge har følt seg lurt og ført bak lyset av den andre.

Det Jensen i dag angrer mest på er at han for tretti år siden sa at han gjerne ville bli Venstre-leder og statsminister. Disse ambisjonene har i minst fem år bidratt til at Venstre stadig har virket som et parti i strid med seg selv.

Foto I sin fars fotspor, og videre? Jakob Ellemann-Jensen blir ny leder i danske Venstre. Det var også hans legendariske far, Uffe. Men statsminister ble faren aldri. (Foto: REUTERS/Mathias Loevgreen Bojesen)

Overlevde regnskapsrot

I over ti år har dessuten Lars Løkke levd med stempelet som en man ikke kan stole helt på. Han var allerede utpekt som finansminister og kronprins i partiet da gammelt bilagsrot avkledte ham. Senere viste det seg at han som Venstre-leder hadde fått partiet til å betale for både undertøy og mye annet. Karikaturtegnerne har hatt nok å ta av.

Men Løkke ble statsminister da Fogh Rasmussen ble generalsekretær i Nato i 2009. To år senere måtte han levere Statsministeriets nøker til sosialdemokraten Helle Thorning-Schmidt, men sa profetisk at «de er bare til låns».

Etter avsløringen i 2014 om at partiet hadde betalt tøy for over 150.000 sterke danske kroner til Løkke, var det like før Karsten Jensen utfordret ham som partileder. Mens mange trodde at hans dager var talte, viste Lars Løkke enda en gang at han er en av samtidens fremste retorikere og politisk taktikere. Som en Reiulf Steen kunne sikre gjenvalg som leder i Arbeiderpartiet på 1970-tallet gjennom en blendende landsmøtetale, er Lars Løkke et skoleeksempel på den samme begavelsens mange belønninger.

Han fikk nøklene tilbake av Thorning-Schmidt i 2015, og dannet en ren Venstre-regjering. Året etter overrasket han alle ved å utvide regjeringen med to partier til, Liberal Allianse og Høyres søsterparti De konservative.

Nettet snører seg

Før valget i juni i år, overrasket han igjen. Denne gangen med å lufte ideen om et blokkoverskridelse samarbeid med en regjering av Venstre og Socialdemokraterne. Både regjeringspartnerne og Karsten Jensen ble irriterte. Venstre gjorde et overrraskende godt valg, men blå blokk tapte og Løkke måtte gå av som statsminister.

Lysten til å fortsette var imidlertid formidabel. Men i sommer kritiserte Jensen Løkkes frieri til sosialdemokratene.Og selv om Jensen ble satt grundig på plass, så vokste kravet rundt om i landet at begge måtte byttes ut. Jensen sier at han foreslo nettopp dette for Løkke, som skal ha avslått fellesavgangen. Løkke ville derimot flytte et varslet landsmøte frem til 21. september, hvor han kunne skissere partiets fremtid.

Det har vært et voldsomt stormvær vi har vært ute i de siste uker, kulminert i en riktig ubehagelig weekend

Da Venstres landsstyre sist helg møttes, krevde de at kun partilederspørsmålet skulle avklares på dette landsmøtet. Dessuten fikk ikke Løkke bruke partiets sekretariat, for alle kandidater skulle stille likt.

Da sa Løkke bare opp som partileder med umiddelbar virkning – han pakket vesken og gikk ut bakdøren.

Og sendte denne tweeten: «Vigtigt at holde fast i sin selvrespekt. Kan ikke være formand for et parti, hvor jeg som formand afskæres fra min mulighed for at få diskuteret og afprøvet den politiske linje, jeg har lagt, i det landsmøde-forum, hvor jeg er valgt. Tak for mange gode år».

Karsten Jensen sto så ved sitt løfte om å følge etter.

Uffes sønn

Deretter pekte partiet på Jakob Ellemann-Jensen som etterfølgeren. Men 45-åringen brukte fire dager før han var klar for noe som kan kalles frivillig tvang. Han var gruppeleder i Folketinget og sto utenfor fløykrigene i partiet.

– Det har vært et voldsomt stormvær vi har vært ute i de siste uker, kulminert i en riktig ubehagelig weekend, med sår som rekker noen år tilbake i tiden, sier Ellemann-Jensen.

Formelt blir han ny Venstre-leder 21. september, og da starter jakten på regjeringsmakten og det hans far bare nesten klarte: den legendariske utenriksminister og Venstre-leder Uffe Ellemann-Jensen ble nemlig aldri statsminister.

Nå er sønnen statsministerkandidat for de borgerlige partiene i Danmark.

Powered by Labrador CMS