Annonse
Stortinget gir nå politiet adgang til å bære våpen uten tidsbegrensning når tjenestemenn forflytter seg innenfor et avgrenset område med flere sårbare objekter.  Foto: Fredrik Varfjell / NTB scanpix      

Politiet får økt adgang til bevæpning

Forslaget innebærer at politiet skal slippe å avvæpne seg og låse inn våpnene når de flytter seg mellom såkalte sårbare objekter. Stortingets justiskomité avgir sin innstilling i saken tirsdag.

– Vi har fått en snikinnføring av permanent politibevæpning i Norge, mener SVs justispolitiske talsperson Petter Eide, som går imot forslaget.

– Vi mener at vi skal ha et politi som har minst mulig våpen. Det er helt avgjørende for å få til et godt forhold mellom publikum og politi, sier han til NTB.

Endringen i politiloven innebærer at politiet gis anledning til «å forflytte seg innenfor et avgrenset område med flere sårbare objekter uten tidsbegrensning», ifølge justisminister Jøran Kallmyr (Frp).

– Dette bidrar til at politiet kan beskytte sårbare objekter på en mer hensiktsmessig og rasjonell måte enn i dag, sa han da forslaget ble lagt fram.

NTB får bekreftet at Ap støtter regjeringens forslag. Men SV viser til at forslaget er det siste av flere tiltak som har økt bevæpningen i norsk politi, trass i at bevæpningsutvalget i 2017 advarte mot en slik utvikling. Frykten er at økt bevæpning skal føre til mer skyting.

– SV er ikke imot at politiet i noen situasjoner bruker våpen. Men bevæpningen må være begrunnet ut fra en sårbarhets- eller trusselsituasjon, sier Eide.

Annonse
Annonse