Samfunn

Anne Beathe Kristiansen Tvinnereim, førstekandidat for Senterpartiet i Viken, vil reversere Viken. Går ikke det, skal hun bruke vippeposisjonen til å endre på areal- og planstrategiene.

Sp varsler kamp mot «et av de verste verktøyene for sentralisering»

Vippeposisjon i fylkene kan bli brukt til å endre strategien om fortetting rundt byene.

Publisert Sist oppdatert

Den rådende strategien for utbygging i Norge er fortetting langs hovedtransportårene rundt de store byene.

Et eksempel er Regional plan for areal og transport i Oslo og Akershus som ble vedtatt i 2015. Planen legger opp til at bybåndene fra Oslo til Lillestrøm, Ski og Asker skal ta en svært høy andel av veksten i regionen.

– Det er en kilde til enorm frustrasjon i de kommunene hvor man ikke har lagt opp til fortetting

– Dette er en svært viktig plan for alle kommunene i fylket. Her pekes det ut nøyaktig hvor fortettingen bør skje. Jeg vil si arbeidet er kroneksempelet på hva en aktiv fylkeskommune kan få til med det handlingsrommet de har, uttalte plan- og næringssjef i Ullensaker kommune Åge Vebostad til Dagens Perspektiv denne uken.

Samtidig frykter Vebostad for planens fremtid når fylkene rundt Oslo skal bli til det nye gigantfylket Viken.

Frykten skyldes nok først og fremst Senterpartiets medvind.

Førstekandidat for Sp i Viken, Anne Beathe Tvinnerreim, er nemlig ikke enig i at planen er god.

– Det er en kilde til enorm frustrasjon i de kommunene hvor man ikke har lagt opp til fortetting, sier hun.

Hun snakker om omlandskommunene som ikke har en naturlig tilflyt av folk eller næringsliv.

Aurskog Høland og Enebakk må for eksempel jobbe hardt for å tiltrekke seg folk og næring, men ifølge Tvinnerreim legger regionplanen klare restriksjoner på mulighetene disse har til å regulere for nye etableringer.

– Fordi planen er streng og lite fleksibel får ikke Enebakk lov til å regulere for utbygging i Kirkebygda som er kommunens administrasjonssenter. Det gir ingen mening, sier hun.

Videre legger planen restriksjoner på de større kommunenes mulighet for å regulere større områder for spredt boligbygging.

– Folk er forskjellige, noen ønsker store tomter som gir rom både leking og bo, men den rigide planen legger barrierer for det, sier Tvinnerreim.

Verktøy for sentralisering

Hun varsler at dersom Senterpartiet ikke lykkes med å reversere opprettelsen av Viken fylkeskommunen, kommer den viktigste saken for partiet i fylkestinget å endre prinsippene for regional planlegging.

Vi må ha gi større fleksibilitet for de andre kommunene

Det betyr i praksis at hun går til kamp mot den gjeldende fortettingsstrategien.

– Det er greit å fortette rundt Ski, Asker og Lillestrøm, men vi må ha gi større fleksibilitet for de andre kommunene, sier hun.

Senterpartiet har ligget på vippen i de fleste målingene som har vært gjennomført i regionen.

– Vi kommer til å bruke den posisjonen for det den er verdt. Og arealplanen er det verste verktøyet for å øke sentraliseringen og fortetting, så det blir viktig for oss å bekjempe den, sier hun.

Regjeringen har med sine forventninger til det regionale arbeidet, lagt trykket på at det bør bygges ut rundt kollektivknutepunkt i byer og tettsteder.

«Det er viktig at hovedtyngden av handelsvirksomhet, boligbygging og arbeidsplass- og besøksintensive virksomheter lokaliseres innenfor tettsteder som defineres og avgrenses gjennom kommunal planlegging», heter det i Nasjonale forventninger til regional og kommunal planlegging 2019-2023.

Powered by Labrador CMS