Samfunn

SSB-direktør støtter regjeringens forslag om å erstatte SSB-styret med et råd.

SSB-styret erstattes av råd

Ny lov om offisiell statistikk og Statistisk sentralbyrå lagt frem.

Publisert Sist oppdatert

– SSBs virksomhet vil i all hovedsak fortsette som i dag, sier finansminister Siv Jensen (Frp).

Det gjøres imidlertid noen helt sentrale endringer:

  • Dagens styre i SSB erstattes av et råd

  • Det opprettes et nasjonalt program for offisiell statistikk

  • SSB skal fortsatt ha et todelt samfunnsoppdrag og drive med både statistikk og forskning og analyse

– SSB gjør en god og viktig jobb og nyter høy tillit i samfunnet. Lovforslaget legger til rette for at dette skal fortsette, sier Jensen.

I praksis betyr overgangen fra styre til råd at all tvil om arbeidsgiveransvar feies til side – det ligger hos departementet.

I pressemeldingen fra regjeringen skrives det at dagens styre gjør «en god jobb og fyller en viktig funksjon», men at direktørens uavhengighet, etter krav fra det europeiske statistikkregelverket, innebærer at «vesentlige deler av SSBs virksomhet ikke lenger kan være styrets ansvar.»

Rådet som erstatter styret skal være en støtte for direktøren og samtidig føre oppsyn med at virksomheten oppfyller sitt samfunnsoppdrag.

Regjeringen understreker i pressemeldingen at SSB skal, som i dag, være uavhengig i statistikkfaglige spørsmål. Uavhengigheten skal klargjøres i den nye loven.

«Direktøren skal verken be om eller motta instruks fra noen i beslutninger om statistiske metoder, standarder og tidsplaner for offentliggjøring av offisiell statistikk fra SSB. Dette vil også gjelde for andre produsenter av offisiell statistikk. SSB skal være uavhengig også i utførelsen av forskning og analyse, men SSB kan bli pålagt oppgaver av overordnet departement innen forskning og analyse. Det er da viktig med åpenhet om oppgavene og premissene som ligger til grunn, og at SSB gjør rede for hvordan eventuelle føringer påvirker resultatene,» heter det i pressemeldingen.

Direktør Geir Axelsen støtter forslaget om å endre styringsstrukturen.

– Et bredt sammensatt og uavhengig råd for SSB vil etter min mening være en god løsning og bidra til ryddig styring av SSB, sier han.

Han er også svært fornøyd med at forskning fortsatt skal være en del av virksomheten i SSB.

– Lovforslaget gir viktige rammer og avklaringer. I etterkant av Stortingsbehandlingen vil vi få ytterligere tydeliggjort formålet med forskningsvirksomheten gjennom et eget mandat. Etter at et mandat er gitt, vil vi jobbe videre med å utvikle forskningsvirksomheten sammen med forskningsavdelingens ledere og medarbeidere, sier han.

En årlig offentlig rapport til departementet med rådets vurderinger skal også bidra til mer åpenhet om SSBs virksomhet utad, ifølge regjeringen.

Forslagene som fremmes er en oppfølging av Statistikklovutvalgets utredning, og skal nå behandles i Stortinget.

Powered by Labrador CMS