Samfunn

Største nedgang i tysk industri siden 2009

5,3% nedgang på ett år.

Publisert Sist oppdatert

Selve motoren i europeisk økonomi harker. Sammenlignet med aktiviteten i oktober 2018, som riktignok var relativt høy, viser tall lagt frem fredag at det går bratt nedover for industrien.

Innen bygg og anlegg fortsetter foreløpig den sterke veksten.

Tysklands eksport lider under handelskrigen mellom USA og Kina. Usikkerhet rundt Brexit og en kraftig nedgang i bilproduksjonen som følge av nye utslippskrav og overgang til elbiler, bidrar til å øke den samlede effekten.

Nedgangen i bilindustrien er nå på 14,4 prosent på ett år.

 

Den tyske bilindustrien er viktig, men ikke like viktig som oljeindustrien er for Norge. Mens rundt 1 prosent av landets befolkning jobber i bilindustrien, jobber 3 prosent av Norges befolkning oljerelatert.

IfølgeFinancial Times har både Daimler og Audi varslet at rundt 50.000 jobber står i fare for å forsvinne fra bransjen.

Ifølge tenketanken Ifo Institute er forventningen i tysk industri at nedgangen skal flate litt ut fremover.

I en indeks basert på svarene i en spørreundersøkelse blant industriledere, går det frem at det negative synet på fremtiden fortsetter, men at lederne er litt mindre negative enn de var for bare kort tid siden.

Unntaket er bilindustrien. Her gikk indeksen fra minus 16 til minus 19.9 poeng.

Det sosialdemokratiske partiet, SPD, fikk ny ledelse denne uken. De to nye lederne, Norbert Walter-Borjans og Saskia Esken har tatt til orde for en storstilt investeringsplan og en minstelønn på 12 euro per time.

Powered by Labrador CMS