Samfunn

Vidar Ruud / NTB scanpix

Strid om styrking av yrkesfagene

Regjeringen vil satse på yrkesfag med fritt skolevalg. Arbeiderpartiet og LO frykter for yrkesfagene hvis ordningen innføres nasjonalt.

Publisert Sist oppdatert

I et felles opprop i en artikkel publisert i nettavisen Frifagbevegelse gikk LO og Arbeiderpartiet denne uken ut mot regjeringens forslag om å innføre fritt skolevalg i hele landet.

LO-leder Hans-Christian Gabrielsen og fylkesordfører i Trøndelag Tore O. Sandvik (Ap) advarte mot at fritt skolevalg bare er fritt for de skoleflinke.

I tidligere Sør-Trøndelag fylkeskommune var det fritt skolevalg, en ordning som forsvant da fylkene slo seg sammen.

Sandvik forteller at elever fra distriktene da søkte seg til skoler i Trondheim og presset ut elever med et svakere karaktersnitt. Det resulterte i et skille mellom distrikts- og byskolene, der byskolene trakk de faglig sterkeste elevene.

Foto LO og Arbeiderpartiet mener regjeringens innføring av fritt skolevalg nasjonalt vil føre til å svekke yrkesfagene. Her: LO-leder Hans-Christian Gabrielsen (Foto: Ryan Kelly / NTB scanpix)

Sandvik uttrykker særlig bekymring for yrkesfagene.Regjeringen og Høyre vil styrke yrkesfagene, men ifølge Trøndelags-ordføreren er yrkesfagene særlig utsatt for kutt når fagtilbudene i distriktene skjæres ned som følge av nedgang i søkere.

Frafallet er størst ved yrkesfaglige linjer. Nesten tre av ti elever som starter på yrkesfag slutter i løpet av utdanningsløpet, ifølge Utdanningsdirektoratet. Det er større frafall nord i landet, og da særlig i Finnmark.

Ifølge Sandvik må yrkesfagene styrkes ved å ta hensyn til behov i arbeidsmarkedet og reelle muligheter for læreplasser. Men regjeringen har stålsatt tro på at det ligger en klar fordel ved å flytte makten til elevene selv.

– De fleste fylkene har allerede fritt skolevalg i en eller annen form, blant annet Finnmark. Vi ønsker imidlertid at alle elever skal ha den sammen retten, uavhengig av hvor de bor i landet, understreker Tom Erlend Skaug, statssekretær i Kunnskapsdepartementet, i en e-post til Dagens Perspektiv.

Skaug legger til at det er «svært gledelig» at søkningen til yrkesfag har økt de siste årene, og at yrkesfagene vil stå seg godt når elevene får velge skole selv.

Også i Oslo lover Høyre å satse på yrkesfagene, ifølge partiets ordførerkandidat Saida Begum.

Foto Problemet er ikke fritt skolevalg, men oppfølging av skoleløpet, mener Høyres ordførerkandidat i Oslo, Saida Begum (Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix)

– Vi vil opprette flere yrkesfaglige linjer som samarbeider tett med nærings- og arbeidslivet. I fremtiden vil vi bygge nye skoler nærmere sentrum slik at geografi ikke blir en faktor når elevene skal velge skole, forklarer Begum.

Hun avviser at fritt skolevalg er grunnen til at det i hovedstaden er etablert klare skiller mellom A- og B-skoler.

– Det handler om tidlig innsats i barnehagen og skolen med bedre språkopplæring, oppfølging av elever med høyt fravær og mer tilrettelagt undervisning.
63 prosent av elevene i Oslo kom inn på skolen og studieprogrammet de søkte seg til i fjor.

Powered by Labrador CMS