Annonse
Venstres Trine Skei Grande har varslet at hun ønsker gjenvalg. Foto: Tore Meek / NTB scanpix    

Venstre-toppene må svare innen 15. oktober

Debatten om partiledelsen bør skiftes ut har blusset opp i lys av det skuffende valgresultatet. Allerede valgkvelden kunngjorde Grande at hun ikke har til hensikt å gi seg.

– Jeg stiller til valg igjen, sa Grande under partilederdebatten.

Valgkomiteen samlet seg torsdag til sitt første møte etter valget. Komiteen har vært i arbeid i lengre tid og har vurdert spørsmål knyttet til fornyelse.

Bekrefter at lederspørsmål diskuteres

Valgkomiteens leder Per A. Thorbjørnsen sier til NTB at de ikke hadde gjort jobben sin om de ikke hadde diskutert utskiftninger i ledelsen.

– Dette er tre personer som har sittet i ledelsen siden 2012 – to av dem har sittet enda lenger. Det kan ikke komme overraskende på noen at fornyelse av ledertrioen debatteres, men hva konklusjonen blir, gjenstår å se, sier han.

Nå inviteres alle Venstres medlemmer til å fremme forslag på sine kandidater til partiets sentrale ledelse, som skal velges på landsmøtet 17.–19. april neste år. Alle i ledelsen og sentralstyret står på valg.

Thorbjørnsen har registrert uttalelser som har kommet i mediene de siste dagene. Utover det har ikke valgkomiteen mottatt noen konkrete tilbakemeldinger fra personer som enten ønsker å stille til gjenvalg eller som ikke ønsker det, opplyser han.

Flere ber Grande gå

Flere Venstre-politikere har allerede flagget offentlig at de ønsker en diskusjon om partiledelsen. Partiet fikk 3,9 prosents oppslutning i lokalvalget.

Unge Venstre-leder Sondre Hansmark har gitt uttrykk for at utskifting er på høy tid. Yousuf Gilani, varaordfører i Drammen, og Elin Seim, førstekandidat på Voss, har sagt til Dagbladet at det er på tide at Grande går av. Selv har Grande avvist å diskutere sin egen stilling, men har gjort det klart at hun er klar til å stå på videre.

Valgkomiteen har satt frist til 15. oktober for å sende inn forslag til kandidater. Samme dag må Grande (som har sittet i sitt verv siden 2010), nestlederne Ola Elvestuen (siden 2008) og Terje Breivik (siden 2012) ha svart valgkomiteen om de akter å stille til gjenvalg.

Valgkomiteen har frist for å ha sin innstilling klar fire uker før landsmøtet.

Annonse
Annonse