Annonse
Nicolai Astrup (H) ankommer statsministerens kontor mandag formiddag. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix

Advarer mot å droppe digitaliseringsminister

– Det er viktig at vi beholder digitaliseringsministerposten. Mulighetene og utfordringene knyttet til digitalisering er enorme, sier Tekna-president Lise Lyngsnes Randeberg.

Fremskrittspartiets regjeringsavgang løfter spørsmålet om hvordan den nye regjeringen skal settes sammen og hvilke ministerposter som skal beholdes.

Tekna-president Lise Lyngsnes Randeberg advarer nå mot at digitaliseringsministerposten ofres i den nye mindretallsregjeringen.

– Det var et svært viktig og riktig grep da statsminister Erna Solberg utnevnte Nikolai Astrup til digitaliseringsminister for et år siden. Digitaliseringen skjer raskt, og på alle områder i samfunnet. Behovet for en digitaliseringsminister vil bare øke i tiden som kommer, sier hun.

Randeberg påpeker at utfordringer rundt ikt-sikkerhet er stadig økende.

– Vi ser et raskt økende trusselbilde knyttet til digitale angrep, og kunnskapen og satsingen på ikt-sikkerhet må derfor økes betraktelig. Utfordringene knyttet til skatteomgåelse i den voksende digitale økonomien er også økende, og vi trenger derfor å få på plass et rettferdig og sikkert internasjonalt skatteregime. Vi trenger en dedikert digitaliseringsminister til å lede dette arbeidet., sier hun.

Randeberg mener vi allerede har sett mange resultater etter et år med egen digitaliseringsminister.

– Vi har det siste året blant annet fått på plass en strategi for kunstig intelligens, vi har økt satsingen på digitalisering i kommunene, vi skal få en stortingsmelding om datadeling, og skal sikre bredbånddekning over hele landet, sier hun.

Leder i IKT Norge, Heidi Austlid, mener borfall av en digitaliseringsminister vil sette arbeidet med digitalisering tilbake. Men hun er ikke så veldig bekymret. 

– Det er lite som tyder på at posisjonen forsvinner, sier hun. 

Tvert imot mener hun statsminister Solberg bør bruke anledningen til å gjøre den viktigere ved å knytte den direkte til Finansdepartementet eller underlegge den SMK.

I Danmark er digitalisering plassert i Finansdepartementet. 

– Nå har Astrup nettopp fått utvidet portefølje, med ansvar for bærekraftsmålene, men skal han komme videre med å løse de store samfunnsoppgavene med digitalisering, trenger han mer slagkraft, sier hun.

 

Annonse
Annonse