Arbeiderpartiets leder Jonas Gahr Støre la fredag fram førsteutkastet til partiprogram for neste stortingsperiode. Han har selv ledet programkomiteen. 

Foto
Gorm Kallestad / NTB
 
 

 

Atomvåpen, selvbestemt abort og oljeboring i nord har splittet Arbeiderpartiet

Publisert: 25. september 2020 kl 10.47
Oppdatert: 25. september 2020 kl 10.47

Det ene punktet som har splittet, er den såkalte iskanten, det vil si grensa for hvor langt nord det skal være tillatt med petroleumsaktivitet. Der går flertallet inn for å beholde dagens grense, det vil si en isfrekvens på 15 prosent.

Et mindretall bestående av Ina Libak, Cecilie Myrseth, Lozan Balisany, Tonje Brenna og Rina Mariann Hansen ønsker derimot å trekke iskanten lenger sør til 0,5 prosents isfrekvens.

I abortspørsmål går flertallet inn for å utrede et alternativ til dagens nemndssystem for kvinner som ønsker abort mellom uke 12 og uke 18.

Mindretallet, som består av Ina Libak, Ingvild Kjerkol, Anne Rygh Pedersen og Rina Mariann Hansen, gå derimot inn for å avvikle nemndssystemet. Det vil i praksis bety selvbestemt abort til uke 18.

Den siste dissensen gjelder atomvåpenpolitikken.

Der går mindretallet – Ina Libak og Lozan Balisany – inn for å signere FN-traktaten som forbyr atomvåpen.

Det blir opp til Arbeiderpartiets landsmøte til våren å avgjøre spørsmålene hvor det er uenighet.

Saken fortsetter under annonsen

Tre løfter til velgerne

Trygge jobber til alle, en sterkere velferdsstat og at Norge skal nå sine klimamål. Det er Ap-leder Jonas Gahr Støres valgløfter i partiets nye program.

Støre har selv ledet arbeidet med partiprogrammet, som ble lagt fram fredag.

– Vi står overfor store oppgaver som må løses det neste tiåret, sier Ap-lederen.

– Altfor mange står utenfor arbeidslivet, Norge har en fallende eksport, det er økende utrygghet i arbeidslivet, og mange rundt om i landet merker at økende ulikhet, sentralisering og privatisering gjør livet vanskeligere, mener han.

I partiprogrammet heises tre løfter til velgerne: Trygt arbeid til alle, velferdsstaten skal gjøres sterkere og Norge skal nå sine klimamål og bidra til å løse klimakrisen internasjonalt.