Samfunn

– Vi forventer at kulturminister Abid Raja og resten av regjeringen lytter til oss, slik at vi kan redde frivillige organisasjoners fortsatte mulighet til å bidra, sier generalsekretær i Frivillighet Norge Stian Slotterøy.

Dette er frivillighetens tre økonomiske krav til regjeringen

Frivillige organisasjoner taper milliarder på Korona-situasjonen. Likevel har ingen av regjeringens redningspakker vært tilpasset sektoren.

Publisert Sist oppdatert

Norske frivillige organisasjoner krever en egen kontantstøtte, en tilpassing av arrangørstøtten og bruk av momskompensasjon for å få på plass hurtigtiltak.

Senter for forskning på sivilsamfunn (SFS) publiserte forrige uke en undersøkelse som viser at tapet i sektoren vil bli over 6 milliarder kroner, eller rundt 18 prosent av de budsjetterte inntektene i år.

To tredjedeler av organisasjonene i undersøkelsen forventer tapte inntekter i år knyttet til koronaviruset.

Samtidig rapporterte 38 prosent av organisasjonene at koronaepidemien har gitt dem nye tilleggsutgifter.

Forventer å bli lyttet til

Frivillighet Norge representerer de aller fleste norske frivillige organisasjoner og har følgende tre hovedkrav til regjeringen:

  • Egen kontantstøtte til frivilligheten: Frivillighet Norge ber om en egen kontantstøtte til organisasjoner som ikke har erverv som formål

  • Tilpassing av arrangementsstøtten: Støtten til arrangører som har måttet avlyse kulturarrangement som følge av korona-situasjonen, må tilpasses slik at den treffer bredden av norsk frivillighet, blant annet gjennom å utvides til å gjelde tapte salgsinntekter og små arrangører.

  • Bruk av momskompensasjon for hurtigtiltak: Ordningen for momskompensasjon til frivillige organisasjoner kan brukes til å få midler raskt og ubyråkratisk ut til en stor bredde av frivillige organisasjoner.

– Frivilligheten skaper store verdier i det norske samfunnet og er viktig nå, både i håndteringen av selve krisen og i den gjenoppbyggingen som må komme etterpå, sier generalsekretær i Frivillighet Norge Stian Slotterøy i en pressemelding og legger til:

– Vi forventer at kulturminister Abid Raja og resten av regjeringen lytter til oss, slik at vi kan redde frivillige organisasjoners fortsatte mulighet til å bidra.

Powered by Labrador CMS