Annonse
Finansminister Jan Tore Sanner. Foto: Lise Åserud / NTB scanpix
Navn i uken
Jan Tore Sanner

Finansministeren fra Westerdals

NAVN I UKEN. Finansminister Jan Tore Sanner har vært aktiv i politikken siden han ble myndig. Moren Nina Bülow-Nielsen satt i Bærum kommunestyret i en årrekke, og Jan Tore ble selv vara der som 18-åring. Han ble leder i Unge Høyre som 25-åring da han tok over etter Børge Brende.

Da han skulle studere var det påvirkning som hadde størst dragning på ham. En sindig person som aldri har brukt utestemme eller svulstige ord, ville paradoksalt nok studere markedsføring og reklame. Han gikk sågar en periode på det som skulle bli trendskole nummer 1; Westerdals.  

Faren er kreftforsker Tore Sanner. Moren jobbet i barnevernet. Kona er journalisten fra TV2 Hjelper deg, Solveig Barstad. De traff hverandre i Unge Høyre.

Da Høyre dannet regjering i 2013, ble Sanner Kommunal- og moderniseringsminister, en jobb som statsministeren selv har hatt og setter høyt. Med det fikk han jobben med å lose i havn – eller stoppe havariet – av det som ble kommunereformen. Etter det som må ha vært fem lange år, fikk han sole seg i glansen av den populære nye posten som Kunnskaps- og integreringsminister. Grepet med å knytte skolen tettere opp til integreringsarbeidet er blitt stående igjen som et av Solberg-regjeringens bedre.

Han ble finansminister 24. januar 2020, tre uker før de første tilfellene av koronasmitte dukket opp i landet og snudde alt på hodet – også finanspolitikken.

Men Sanner var klar. Gjennom målrettede økonomiske tiltak og tidenes åpneste lommebok har han bidratt til at den norske økonomien ser ut til å kunne seile klar av den verste stormen – inntil videre.

Det kan se ut til at han trenger armslaget. For nå har han landet midt i den vanskelige saken om ansettelsen av Nicolai Tangen som sjef for Oljefondet. Det var aldri meningen at han skulle spille en birolle en gang.

Sentralbanken setter sin uavhengighet svært høyt, og denne friheten ble også inntatt i Sentralbankloven i fjor hvor det slås fast at finansministeren ikke kan instruere Hovedstyret til Norges Bank – om noe egentlig.  

Sanner mener selv han ikke kan det. Han fikk juridisk ekspertise til å utrede saken og gjør det helt tydelig at han faktisk ikke har lov til å bestemme over sentralbanken.

Men så var det Stortingets kontrollorgan for Norges Bank, Representantskapet, som var så tydelige på at Tangens bakgrunn som Hedgefond-eier er befestet med store habilitetsproblemer. Risikoen for interessekonflikter kunne ikke elimineres, advarte leder – og tidligere en av statsminister Solbergs aller viktigste rådgivere – Julie Brodtkorb. Dessuten er det krevende at lederen for et fond med etiske ambisjoner har gamle bånd til diverse skatteparadiser.

Fredag får vi vite hva Stortinget går inn for. Et flertall truer med å instruere finansministeren til å instruere sentralbanken til å stoppe Tangen.

 

Annonse
Annonse