Samfunn

– For lite oppmerksomhet rundt lønnsomhet i Equinor

Olje- og energidepartementet må stille tydelige forventninger om åpenhet i Equinors rapportering, krever Riksrevisjonen.

Publisert Sist oppdatert

– En aktiv og informert eier bør ha bedre oversikt over innholdet i årsrapporten enn det departementet har hatt, sier Per-Kristian Foss.

Riksrevisjonen har undersøkt Olje- og energidepartementets oppfølging av Equinors utenlandsinvesteringer.

Undersøkelsen viser at departementet ikke har hatt tilstrekkelig oversikt over innholdet i Equinors offentlige rapportering.

– Departementet har vært for opptatt av oljeproduksjon og for lite opptatt av lønnsomhet. Først i 2020 uttrykte statsråden behov for mer tilgjengelig og åpen informasjon om Equinors virksomhet i USA.

– Det er kritikkverdig at dette ikke skjedde tidligere, sier riksrevisor Per-Kristian Foss i en melding.

Dårlig forretningskultur

Olje- og energidepartementet ble først klar over omfanget av Equinors tap i USA gjennom media i 2020, til tross for at tapene har vært rapportert og tilgjengelig i Equinors årsrapporter siden 2017.

– En aktiv og informert eier bør ha bedre oversikt over innholdet i årsrapporten enn det departementet har hatt, sier Per-Kristian Foss.

Riksrevisjonen undersøkte også Olje- og energidepartementets eieroppfølging av Equinor i 2010. De påpekte da at Equinors rapportering ga et mangelfullt grunnlag for å vurdere resultatene i den modne delen av selskapets utenlandsinvesteringer.

Videre anbefalte Riksrevisjonen at departementet burde styrke oppfølgingen av at de internasjonale investeringene på sikt gir et tilfredsstillende resultat.

Departementet uttalte at de ville legge mer vekt på å følge opp de internasjonale investeringene i påfølgende år, i takt med at en stadig større del av produksjonen foregår utenfor Norge.

Våren 2020 viet media og Stortinget oppmerksomhet til sviktende internkontroll, dårlig forretningskultur og store tap i Equinors USA-satsing.

Det ble samtidig reist spørsmål ved Olje- og energidepartementets forvaltning av statens eierinteresser i selskapet. Dette aktualiserte en ny undersøkelse av departementets oppfølging av selskapets utenlandsvirksomhet.

Forventer mer åpenhet

I sin undersøkelse anbefaler Riksrevisjonen at Olje- og energidepartementet stiller tydelige forventninger om åpenhet i Equinors rapportering, slik at allmenheten og investorer kan vurdere risiko lønnsomheten av Equinors investeringer i utlandet bedre.

Departementet burde i større grad vurderer lønnsomhet, risiko og avkastning i Equinors utenlandsinvesteringer.

Powered by Labrador CMS