Samfunn

Foreslår enklere frakt av varer over landegrensene

Det nordiske Grensehinderrådet ønsker å styrke bevegeligheten i Norden.

Publisert Sist oppdatert

En ny rapport utarbeidet for rådet, kaster nå lys på tiltak som kan gjøre det lettere for små bedrifter som frakter varer på tvers av grensene.

I utgangspunktet er det ikke snakk om et veldig stort problem for samfunnet. Konklusjonen i rapporten er at det egentlig finnes få grensehindre, begrensninger og problemer knyttet til flytting av varer over landegrensene i Norden når det kommer til toll og avgift.

Men den samme rapporten påpeker også at det finnes noen områder som enkelt kan gjøres bedre, og det vil gjøre hverdagen til mange små og mellomstore bedrifter mye enklere.

Den tidligere Virke-sjefen Vibeke Hammer Madsen er norsk representant i det nordiske grensehinderrådet. Hun mener flere av forslagene kan løses på et nordisk plan.

– Toll og moms nevnes alltid som hindringer for handel på tvers av de nordiske landene. Jeg er glad for rapporten som viser hva problemet er. Mange opplevde problemer er mangel på kunnskap, men rapporten viser at det er problemer for mindre bedrifter på inn- og utførseltoll. Problemet er beskrevet og jeg forventer at Finansdepartementet og Skattetaten løser dette. Det vil bety smartere og raskere handel for små bedrifter. Det sikrer arbeidsplasser, sier hun.

Forbedringer mulig

Forslagene går i korthet ut på å fjerne en del av ekstraarbeidet som følger hver gang varer føres over grensene.

I dag går det et skille mellom bedrifter som er momsregistrerte hos skattemyndighetene, og de som ikke er det. Mens for eksempel svenske bedrifter som er momsregistrert i Norge, enkelt flytter varer over grensene, er det verre for de om ikke er det – dette kan også gjelde privatpersoner.

Tollstasjonenes fysiske plassering og åpningstider er også tatt opp. Heller ikke dette er et stort problem for flertallet, men for noen kan det innebære ventetid eller en del omkjøring.

Til sist tas det opp at det er kjøperen av konsumentvarer som hentes inn over landegrensene (EU – ikke EU) som er ansvarlig for å deklarere varen. Men innad i EU-området er det selger som har dette ansvaret.

Dagens system innebærer merkostnader, mindre transparens, større risiko for feil og tapte skatteinntekter for staten, heter det i rapporten.

Men her har det skjedd endringer. Siden april har det vært nye regler for utenlandske nettbutikker som selger varer i Norge. VOEC-systemet innebærer at grensen for tollfrie varer er forhøyet til 3000 kroner per vare (fra 350), samtidig som ansvaret for å deklarere flyttes til selgeren.

Rapporten foreslår flere konkrete tiltak som skal utbedre situasjonen.

  • 1) Utvidet rett til frivillig momsregistrering i Norge

  • 2) Et mer fleksibelt system for betaling av garanti for importmoms ved grensen

  • 3) Tidsramme for tilbakebetaling av garanti for importmoms fra tollmyndighetene

  • 4) Utvidet mulighet for å deklarere varer utenfor åpningstid

  • 5) Oversyn av maksbeløpet for varer som omfattes av de nye systemene for deklarasjon av moms.

Powered by Labrador CMS