Samfunn

Fornøyd med avklaring: (fra venstre: John-Arne Røttingen, leder i Forskningsrådet, styreleder i Forskningsrådet Hilde Tonne, Forskning- og høyere utdanningsminister Henrik Asheim, Næringsminister Iselin Nybø, styreleder i Innovasjon Norge Gunnar Bovim og leder i Innovasjon Norge Håkon Haugli.

Forskningsrådet fortsetter med hovedansvar for Horisont Europa

Innovasjon Norge fikk ansvar for koordinering av norske innovasjonprosjekter i verdens største forskningsprogram.

Publisert Sist oppdatert

I dag kom en lenge avventet avklaring for forsknings-Norge.

Under et møte i Kunnskapsdepartementet torsdag morgen ble lederne og styrelederne i Innovasjon Norge og Norges Forskningsråd informert av forskning- og høyere utdanningsminister Henrik Asheim og næringsminister Iselin Nybø om hvem som skal ha ansvaret for eventuell norsk deltakelse i verdens største forskning- og innovasjonsprogram, Horisont Europa.

Den forrige versjonen av EU-programmet, Horisont 2020, er på nær 730 milliarder kroner, og neste versjonen er ventet å bli enda større.

Norske forskere har lykkes svært godt med å få midler herfra.

Fortsatt har ikke regjeringen tatt stilling til norsk deltagelse, men med dagens avklaring, ligger det en mindre hindring i veien.

– Det er vår intensjon å delta, sier næringsminister Nybø.

Løsningen nå er å legge hovedansvaret under Kunnskapsdepartementet og Norges Forskningsråd - en form for videreføringen av dagens løsning, men med klarere føringer for hvem som har ansvaret for koordineringen av de forskjellige søylene i programmet.

  • Forskningsrådet skal ha koordineringsansvaret for søylene 1 og 2. Her finner en forskningsprosjekter, men også prosjekter for et konkurransedyktig næringsliv. Rådet har også hovedansvar for alle tverrgående prosjekter.

  • Innovasjon Norge skal ha koordineringsansvaret for den såkalte søyle 3 hvor en finner innovasjonsprosjekter. Innovasjon Norge skal også ha medansvar for en rekke områder.

– For å løse de store utfordringene fremover er vi avhengig av kloke hoder og forskning i verdenstoppen. Når vi deltar i det europeiske forsknings- og innovasjonssamarbeidet får norske forskere og bedrifter tilgang til verdensledende miljøer, kunnskap og infrastruktur. Forskningsrådet og Innovasjon Norge skal sammen legge til rette for at vi får utnyttet de mulighetene som ligger i Horisont Europa på en best mulig måte, sier Asheim.

– Det koster mye å delta i disse programmene, og vi må få mest mulig ut av virkemiddelapparatet. Det viktige nå er at vi snakker sammen, sier Nybø.

Styreleder Gunnar Bovim i Innovasjon Norge er godt fornøyd med beslutningen.

– Den tydeliggjør ansvaret og ligger tett opp til det som vi har anbefalt, sier han.

Også styrelder Hilde Tonne i Norges Forskningsråd er tilfreds.

– Vi er svært fornøyd med at Forskningsrådet fortsetter med hovedansvaret som de har hatt stor suksess med. Fordelingen er lagt opp litt klarere nå, sier hun.

Powered by Labrador CMS