Samfunn

– Hvis flere kan og vil ha hjemmekontor en halv dag, én dag eller kanskje to dager i uken, vil det gi store gevinster for samfunnet, sier Ruter-sjefen.

– Håper deler av den nye normalen har kommet for å bli

Administrerende direktør i Ruter Bernt Reitan Jenssen håper erfaringene med hjemmekontor under pandemien kan bidra til en reiserevolusjon i storbyene.

Publisert Sist oppdatert

I et intervju med Vårt Land sier Ruter-sjefen at hjemmekontor er den billige løsningen som kan spare samfunnet milliarder av kroner og store mengder utslipp.

Det har gått syv måneder siden Norge stengte ned. Ruter har fått tilbake 75 prosent av passasjerene sine, men noe har forandret seg med reisevanene i hovedstaden.

– Reisedataene viser at vi til tider har avviklet morgenrushet. Det er nå like sannsynlig å finne en full buss klokken 11.00 som klokken 8.00. Det kan tyde på at mange kanskje tar et digitalt møte eller to hjemme på morgenen, før de kommer inn på kontoret midt på dagen og jobber litt der, sier Reitan Jenssen til avisen.

Reisedataene under pandemien viser en ny fleksibilitet i nordmenns hverdag, som Ruter-sjefen vil at vi tar med oss inn i hverdagen etter korona.

Vil kvitte seg med rushtid

Transport står i dag for 30 prosent av Norges klimagassutslipp og 50 prosent av Oslos.

Blir man kvitt rushtid, har man ikke lenger det samme behovet for å bygge kostbare og arealkrevende motorveier og kollektivsystemer.

Det kan spare både penger, klimagassutslipp og urørt natur. Vi taper også mindre tid og penger på å stå i kø, og byene blir mindre plaget av støy, lokale utslipp og luftforurensning.

– Hvis flere kan og vil ha hjemmekontor en halv dag, én dag eller kanskje to dager i uken, vil det gi store gevinster for samfunnet.

– Vi kan spare milliarder av investeringer i infrastruktur og millioner av tonn i klimagassutslipp hvis vi lykkes litt bedre med å ta vare på de gode vanene som kan bli en konsekvens av koronasitasjonen, sier Reitan Jenssen.

Powered by Labrador CMS