Annonse
Foto: Terje Bendiksby / NTB scanpix
Navn i uken

Kong Haralds nyttårstale var helt konge

«Heldigvis har vi gjennom disse årene erkjent at hver og en av oss egentlig er litt annerledes», sa kongen, og konkluderte med at:

«Vi må leve med at vi er forskjellige.

Vi må tåle ubehagelig kunnskap.

Vi må klare å se utover vår egen lille teig.

Vi må tørre å innse at vårt verdensbilde kanskje ikke er det eneste rette.

Og vi må finne oss i å bli utfordret – ja til og med såret.

Slik er det å leve sammen – både i små og store felleskap».

Det var en god tale, der kongen også var personlig og snakket om sorgen etter Ari Behns død. Dessuten er Kong Harald blitt mer tydelig og trygg, og dermed også mer troverdig i sin fremførelse de senere årene.

Det har ført til at forventningene til kongens taler er høye. Folk – både rojalister og kongehus-motstandere – tar gjerne en pause i nyttårsfestene sine for å «få med seg kongen».

Kong Harald fyller 83 år i februar, og har vært konge i Norge i 29 år. Det betyr at han har holdt noen nyttårstaler tidligere. Men det er først i de siste fire, fem årene at kongens taler er blitt omtalt som gode og viktige.

Tidligere var kongetaler mer sett på som pliktløp – og ganske traurige sådanne.

For ti år siden – i januar 2009 – startet tidligere slottsansatt og nåværende Venstre-politiker Carl-Eirik Grimstad en debatt om Kongens taler. Han mente de var for alt for svake og at Kongen trengte en dedikert taleskriver.

Grimstad var skarp i sin kritikk av Kongens nyttårstale anno 2008:

«Det tar nesten helt av i det vi nærmer oss avslutningen – i et ordvalg som kunne ha vært deklamert under Nationaltheatrets gullbue på 1930-tallet, men som i Kongens munn virker oppstyltet og gjør ham nærmest utilpass. Resultatet er maniert patos», skriver han i et innlegg i VG. Grimstad mente talen i 2008 «språklig sett var den dårligste på mange år».

I dag har Kongen god taleskriverhjelp. Og det er tydelig at det fungerer veldig bra. Blant andre er assisterende kabinettsekretær Knut Brakstad tett på kongens taler. Brakstad er tidligere prest og har også vært pressesekretær i Utenriksdepartementet. Hans bakgrunn kan man lett «lese» i de verdiene kongen ønsker å formidle og i talenes kongens og vidsyn.

Kong Harald klarer å balansere sitt budskap uten at det blir verken for tamt eller for klamt

Og det funker. Kongens svært verdibaserte taler er egentlig en risikosport. For i et stadig mer polarisert Norge ligger det ulike verdier til grunn for folks holdninger og meninger. Men Kong Harald klarer å balansere sitt budskap uten at det blir verken for tamt eller for klamt.

Årets nyttårstale får skryt fra flere hold. Også fra ekspertisen:

– Jeg synes at talen gjør det som en nyttårstale til en konge skal gjøre, den samler folket, sier retorikkprofessor ved Universitet i Bergen, Jens Elmelund Kjeldsen, til VG.

Eller som advokat Brynjar Meling skriver på Twitter: «Selv den heftigste republikaner må gi opp for denne mannen. For en fyr! Helt konge».

Annonse
Annonse