Samfunn

Ny smittebølge møtes av målrettede tiltak istedenfor massenedstenginger

Der koronaviruset i vår førte til at hele samfunn ble stengt ned, prøver en rekke vestlige land nå mer målrettede tiltak når viruset igjen er på frammarsj.

Publisert Sist oppdatert

I Norge er ansvaret for smittevern nå i stor grad overført til kommunene, og mange byområder og enkeltkommuner har vært gjennom nye runder med restriksjoner og delvise nedstenginger for å stanse lokale utbrudd.

New York tar de lokale begrensningene et steg lenger, og stenger enkelte nabolag. Skoler og forretninger i områder på bare noen kvadratkilometer er blitt stengt ned i den amerikanske storbyen.

Også spanske myndigheter innførte reiserestriksjoner mellom enkelte bydeler i Madrid, før man senere innførte en nedstenging i hele byen. I Italia har myndighetene i noen tilfeller ilagt enkelte bygninger karantene for å stanse lokale utbrudd.

Noen land, deriblant Israel og Tsjekkia, har gjeninnført nasjonale nedstenginger. Andre regjeringer håper mindre, mer lokale og målrettede nedstenginger skal fungere, sammen med økt bruk av blant annet testing og smittesporing.

Konseptet er langt fra nytt, men er aldri blitt testet på en slik skala før.

Myndigheter håper de målrettede nedstengingene skal klare å bremse spredningen av viruset uten å ramme økonomier på samme måte som vårens totale nedstenginger, og samtidig ivareta befolkninger som er utslitt av koronatiltak.

Omstridt blant forskere

Virkningen av slike lokale nedstenginger er imidlertid omstridt.

– Det er både pragmatisk med tanke på «restriksjonstretthet» og strategisk fordi det tillater mobilisering av store ressurser der de trengs mest, sier legen Wafaa el-Sadr, som følger New Yorks tiltak nøye.

– Om vi skal utslette koronaviruset i et område, trenger vi koordinerte tiltak som blir satt inn så bredt som mulig, svarer Benjamin Althouse, som er forsker ved Institute for Disease Modeling i delstaten Washington.

Althouse står bak en studie som viser at noen folk reiste lenger enn vanlig for å komme seg til aktiviteter som gudstjenester under nedstengingene på våren, noe som kan tyde på at folk reagerte på nedstenginger ved å dra til områder med færre tiltak.

I storbyer som New York kan man unngå de lokale nedstengingene ved å ta T-banen en eller to stasjoner bortover.

Klager på diskriminering

De lokale nedstengingene kan være svært effektive, men i flere land har de også fått kritikk for å være for selektive. I Brooklyn klager ortodokse jøder på at de blir utpekt som syndebukker.

Innbyggerne i flere arbeiderklassenabolag i Madrid mente de fattige ble stigmatisert da bevegelsesrestriksjoner ble innført i deler av byen, mens eiere av utesteder i den franske byen Marseille mente byen ble et urettmessig offer for koronarestriksjoner i forrige måned.

I juni ble et leilighetskompleks i den italienske byen Mondragone stengt ned. Beboerne, som i hovedsak var bulgarske landbruksarbeidere, protesterte kraftig mot nedstengingen og flere valgte å bryte karantenen.

Byens innbyggere reagerte ved å omringe bygningene og spotte beboerne. En av beboerne valgte å kaste ned en stol. Myndighetene måtte til slutt tilkalle hæren for å sørge for at karantenen og byfreden ble overholdt.

Powered by Labrador CMS