Samfunn

Engasjement rundt miljøet gjør at unge strømmer til de grønne partiene.

Partier med sterk miljøprofil gjør det godt blant yngre

Frp og Ap gjør det best blant dem med lav utdanning og partiene på venstresiden har flest kvinnelige velgere.

Publisert Sist oppdatert

I de siste valgene har Statistisk sentralbyrå sett at partiene med miljøprofil som MDG, SV og Venstre gjør det godt blant de yngre. Denne trenden forsterket seg ved det siste kommunestyrevalget.

MDG fikk for eksempel 14 prosent oppslutning blant dem under 30 år, og 10 prosent blant velgerne som er i 30-årene. Blant velgerne over 60 år er det kun 3 prosent som oppgir å ha stemt MDG.

Frp og Høyre har motsatt tendens, og gjør det relativt dårligere blant de yngre velgerne.

Senterpartiet som var det partiet som gikk mest frem sammenliknet med tidligere valg, gjør det best blant de eldste velgerne, men ligger på rundt 13 prosent oppslutning også blant de under 50 år.

Sikrer seg kvinnelige velgere

Av de som i 2019 oppga at de stemte SV var 66 prosent kvinner, mens for Rødt og Ap var tilsvarende andel 57 og 54 prosent. Det er kvinneflertall også blant MDGs velgere, med 58 prosent.

Blant partiene på høyresiden er det flest mannlige velgere. 56 prosent av Frps velgere er menn, og for Høyre og Venstre er andelen menn 44 prosent.

Krf hadde tidligere en klar overvekt av kvinner blant sine velgere, men i det siste kommunestyrevalget var kvinneandelen 48 prosent.

Sp er det stortingspartiet som har den jevneste kjønnsbalansen med 50 prosent. Kjønnsbalansen blant dem som stemte på Folkeaksjonen Nei til mer bompenger eller en annen liste mot bompenger var om lag 50/50.

Lavutdannede stemmer FrP og Ap

Frp har en klar profil når det gjelder utdanningsnivå. I det siste kommunestyrevalget fikk de 8 prosent av stemmene, men blant velgerne over 25 år med grunnskole som høyeste utdanning oppgir 15 prosent å ha stemt Frp.

Blant dem med kort eller lang universitets- og høyskoleutdanning er det henholdsvis 5 og 3 prosent som oppgir å ha stemt Frp.

De fleste med grunnskole som høyeste fullførte utdanning, 31 prosent, foretrekker allikevel Ap, mens 16 prosent av dem stemte Sp.

Arbeiderpartiet, Høyre og Sp er de største partiene blant dem med videregående skole som høyeste fullførte utdanning.

Blant dem med kort universitet- og høyskoleutdanning stemte 3 av 10 Ap og 2 av 10 Høyre. Ser vi på dem med lang universitet- og høyskoleutdanning er Høyre det største partiet, etterfulgt av Ap og MDG.

SV, MDG og Venstre gjør det klart bedre blant de med universitet- og høyskoleutdanning sammenliknet med dem med grunnskole eller videregående skole blant personer over 25 år.

Står sterkt blant innvandrere

Tidligere undersøkelser har vist at Arbeiderpartiet er det største partiet blant innvandrere, og at det er innvandrere fra land i Afrika og Asia som i størst grad stemmer Ap.

Blant menn med innvandrerbakgrunn fra Afrika og Asia stemte nær 6 av 10 Ap. Blant kvinnene gjorde litt over 4 av 10 det samme.

Oppslutningen om Ap og partiene på venstresiden (SV, Rødt) er lavere blant innvandrere med bakgrunn fra Europa, USA og Australia.

MDG står imidlertid relativt sterkt blant utenlandske statsborgere, da 14 prosent svarte at de stemte MDG i 2019.

Powered by Labrador CMS