Samfunn

Statsminister Erna Solberg (H), finansminister Jan Tore Sanner (H), Barne- og familieminister Kjell Ingolf Ropstad (KrF) og arbeids- og sosialminister Torbjørn Røe Isaksen (H) legger fram tiltakspakke i forbindelse med koronaviruset.

Regjeringen med tiltakspakke til 6,5 milliarder kroner

Arbeidsgivere slipper mesteparten av regningen for korte permitteringer. Mer skal komme, lover finansminister Jan Tore Sanner.

Publisert Sist oppdatert

Regjeringen presenterte fredag sin første fase med økonomiske tiltak for å motvirke tap av bedrifter og arbeidsplasser.

Arbeidsmarkedet

Som et korsiktig tiltak endrer regjeringen som ventet regelverket for permitteringer slik at arbeidsgiver ikke må ta regningen de første ukene.

Nå er perioden arbeidsgiver betaler 2 dager i stedet for 15.

Tanken er at dette skal bedre likviditeten og redusere kostnadene til rammede bedrifter raskt.

Tiltaket er midlertidig frem til 31. oktober.

Arbeiderpartiet er kritiske og mener regjeringen dytter for mye av regningen over på arbeidstaker.

Samtidig oppheves ventedagene for dagpenger for de som permitteres. Kravet om reduksjon i arbeidstiden for å kunne motta dagpenger under permittering reduseres fra 50 til 40 prosent.

Kommunene

Kommunene får 250 millioner kroner i krisehjelp, blant annet for å dekke opp for lavere foreldrebetaling til barnehagene nå i karantenetiden.

Skatt og avgift

Bedrifter som går med underskudd skal kunne tilbakeføre underskuddet mot beskattet overskudd fra tidligere år.

Eiere av bedrifter som går under underskudd, skal kunne få utsettelse av betaling av formuesskatt.

– Vi vet at det blir verre før det blir bedre, sier finansminster Jan Tore Sanner.

Det blir en midlertidig oppheving av flypassasjeravgiften for flygninger i perioden 1. januar 2020 til og med 31. oktober 2020, og en midlertidig oppheving av samtlige lufthavnavgifter til og med 30. juni.

Motsyklisk kapitalbuffer som stiller krav til bankenes kapital, er redusert fra 2,5 prosent til 1 prosent tidligere i dag.

Andre tiltak

Forsterket støtte til kompetanseheving og bedriftsintern opplæring i bedrifter som rammes av virusutbruddet gjennom økt rammetilskudd til fylkeskommunene

Endring i pensjonsreglene slik at løpende alderspensjon ikke faller bort eller reduseres ved frivillig eller beordret tjeneste for helsepersonell.

Ifølge Sanner er lettelsene i lufthavnavgiften alene på 3,8 millarder kroner. Og tiltakene som ble presentert fredag tilsvarer 6,5 milliarder kroner totalt. Da er ikke økte utgifter i helsevesenet inkludert.

Tiltakspakken må vedtas av Stortinget.

NHO melder til NTB at de er skuffet over regjeringens tiltakspakke. Parat som organiserer piloter er også misfornøyde med tiltakene for flybransjen.

Ifølge Sanner kan midlertidig utsettelse av arbeidsgiveravgift og innbetaling av forskuddskatt for bedrifter bli aktuelle tiltak senere.

Powered by Labrador CMS