Samfunn

Fra rivingen av regjeringskvartalet.

Regjeringen vil spare 870 millioner i året på kontorlokaler

Mens regningen for nytt regjeringskvartal er spådd å komme på 35 milliarder kroner, har regjeringen begynt å lete etter kostandskutt.

Publisert Sist oppdatert

Da Fylkesmannen i Oslo og Viken (eller: Statsforvalteren) flyttet en kilometer fra nær Rådhuset til Holbergs Plass i år, halverte de arealet til kontorer og sparte staten for 20 millioner kroner.

Samtidig måtte de ansatte bytte ut cellekontorene sine med åpne landskap.

I 2019 jobbet 133.418 statsansatte i 2486 lokalene staten enten eier selv eller leier. Staten bruker årlig 16,7 milliarder kroner på leie av bygg og eiendom. 5,8 milliarder av dette går til leie av kontorlokaler i det private markedet.

Kostnadsøkningen fra året før var på 410 millioner kroner.

Nesten 30 prosent av de totale arealet er i Oslo. Trøndelag og Vestland følger på plassene bak med med rundt 12 og 10 prosent.

Ifølge en ny rapport er det i gjennomsnitt satt av 30 kvadratmeter til hver kontoransatte i staten. Dette er 30 prosent mer enn i arealnormen på 23 kvadratmeter.

Næringslivet bruker i snitt 19,5 kvadratmeter per person, ifølge Statsbygg.

Litt avhengig av departement ligger kostnaden på rundt 2500 kroner per kvadratmeter – det innebærer dermed en årlig kostnad på 75.000 kroner per kontorplass.

Til sammenligning kan det nye regjeringskvartalet koste 7,5 millioner kroner per kontorplass når det står ferdig.

State of the estate

«Det viser at staten kan redusere utgifter til lokalleie», skriver kommunal- og moderniseringsminister Nicolai Astrup i Statsbygg-rapporten om statens leide kontorlokaler.

Den britiske rapporten «State of the estate» skal ha vært inspirasjonen for rapporten som i Norge har fått navnet Statens lokaler. Det britiske arbeidet med å redusere kostnader til kontorlokaler skal ha resultert i 30 prosent mindre arealbruk enn i 2010.

Regjeringens mål er å redusere de statlige leieutgiftene med 15 prosent innen 2029. Dette skal gi en innsparing på 870 millioner kroner per år.

Fra 1. mars i år ble statlige virksomheter, unntatt NAV og Politiet, pålagt å bruke Statsbygg som rådgiver ved leie i markedet for kontrakter over 30 mill. kroner.

I 2019 ga denne tjenesten ifølge regjeringen store gevinster både når det gjelder arealeffektivisering og kostnadseffektivisering.

Rapporten viser at leiekontraktene som ble inngått i det private markedet i 2019, vil gi staten en innsparing på 346 millioner kroner over de neste 10 årene.

Det er nytt at staten samler informasjon om leiekontraktene i en egen database. Håpet er at bedre styringsinformasjon vil bidra til bedre investeringsbeslutninger.

Powered by Labrador CMS