Annonse
Fortsatt er det uklart hvem som vinner presidentvalget i USA. Her feirer Trump-tilhengere seieren i den viktige "vippestaten" Florida.  Foto: AP Photo/Wilfredo Lee

Tar tid å kåre en vinner i USA

Trump måtte sannsynligvids vinne Florida for å klare å bli gjenvalgt, og onsdag morgen ble det klart at han vinner denne viktige staten. Også Texas er det nå klart at Trump har vunnet. Dermed gjør Trump det bedre enn de fleste eksperter hadde fortutsett. Men ingenting er avgjort ennå. 

Ifølge CNN blir det dermed de tre statene i den såkalte blå muren som Trump vant sist - Michigan, Wisconsin og Pennsylvania, samt Arizona, som blir avgjørende. Trump vant presidentvalget i 2016 da han ganske uventet vant de tre statene i den blå muren.

Biden holdt tale

Demokratenes presidentkandidat Joe Biden sier valgresultatet muligens ikke er klart før om flere dager, men at han er trygg på å vinne presidentvalget.

I en tale i morgentimene i dag, sa Biden at "han var på god vei", men at alle stemmene måtte telles, før en vinner kan kåres.

– Vi visste at det ville ta lang tid, men hvem hadde trodd vi skulle holde på til i morgen, og kanskje enda lenger. Vi er på god vei mot å vinne dette valget, sa Biden til sine støttespillere i Wilmington, North Carolina.

Biden understreket at det er viktig å være tålmodig.

– Det kommer til å ta tid å telle alle stemmene, men vi kommer til å vinne Pennsylvania. Vi kan vite resultatene tidlig, men det kan ta enda lenger tid. Det er ikke opp til meg eller Donald Trump å erklære seier, men jeg er optimistisk for utfallet, sa Biden.

Det er ventet at Donald Trump også vil holde en tale i morgentimene norsk tid. 

Blandede signaler

Signalene som nå kommer inn fra rundt om i USA er blandet. 

Forhåndsanalysene gikk ut på at Biden ville vinne valget om han vant de tre viktige statene i Midtvesten, forutsatt at han beholdt alle statene Clinton ellers vant. Da ville det ikke hjelpe Trump om han vant både Florida og de fleste andre statene han vant sist.

Men signalene fra de tre rustbeltestatene og andre vippestater er blandet i 6-tiden norsk tid.

Det meldes om gode tall for Biden i forsteder rundt storbyer både i North Carolina, Ohio og Georgia.

Foreløpige tall tyder også på at Biden vinner i Arizona etter å ha gjort det svært godt i det største fylket, Maricopa som inkluderer storbyen Phoenix, og blant eldre over 65 år. I så fall blir det første gang Arizona går for en demokrat som president på minst 30 år.

Som ventet

Trump har som ventet vunnet alle de typisk republikanske statene det var ventet at han ville vinne, som Kentucky, Idaho, Kansas og Dakota-statene, mens Biden har svunnet alle de typisk demokratiske statene som California, New York, Colorado og Virginia, samt New Hampshire, som Trump hadde et lite håp om å ta.

Dermed ligger fortsatt vippestatene igjen, og det ligger an til at det først og fremst blir Pennsylvania, Michigan, Wisconsin, samt Ohio, som avgjør valget. Særlig i de tre første er det mange forhåndsstemmer som det kan ta flere dager å telle opp, og et resultatet i de tre blir kunngjort tidligst onsdag.

Biden må vinne iallfall tre av disse for å vinne valget, og det ble litt lettere etter at Arizona var i boks.

Annonse
Annonse