Samfunn

– Vi har stor forståelse for at flere av våre politimestre nå opplever at de står i en krevende økonomisk situasjon, sier politidirektør Benedicte Bjørnland.

Vanskelig å innfri bemanningsmål

– Som etat er vi ansvarlig for å innfri dette kravet så langt det er mulig. Men, vi ser at flere vil ha utfordringer med å ansette innenfor den disponible rammen for 2020, sier politidirektør Benedicte Bjørnland.

Publisert Sist oppdatert

I år skal etaten ansette 174 nyutdannede fra Politihøgskolen for å nå målet om to politi per 1000 innbyggere i løpet av 2020.

Politibemanningen er et krav fra Stortinget som følges av egne midler til dette formålet.

– Som etat er vi ansvarlig for å innfri dette kravet så langt det er mulig. Men, vi ser at flere vil ha utfordringer med å ansette innenfor den disponible rammen for 2020, sier Bjørnland.

Politidirektoratet er i kontinuerlig dialog med politimesterne om deres måloppnåelse – dette gjelder både bemanning og andre resultatkrav.

Krevende balansegang

Politidirektoratet skriver i en melding at de anerkjenner at budsjettsituasjonen krever streng økonomisk styring og prioritering, samtidig som tjenestetilbudet skal opprettholdes.

Kombinasjonen av et endret kriminalitetsbilde og reformgjennomføringen, sammen med behov for investeringer, øremerkede midler, krav til bemanningsøkning og fortsatte krav til effektivisering gjør at budsjettet for 2020 er stramt.

– Vi har stor forståelse for at flere av våre politimestre nå opplever at de står i en krevende økonomisk situasjon, sier politidirektør Benedicte Bjørnland.

Forventningene til utviklingen i budsjettene kommende år gjør at politiet allerede i 2020 må planlegge og iverksette effektiviseringstiltak.

– I likhet med resten av offentlig sektor kommer politiet til å få strammere budsjetter i fremtiden. Det betyr et kontinuerlig fokus på god og effektiv drift framover på alle nivå i etaten. Arbeidet med å se på effektiviseringstiltak er i gang, men dette må vi komme tilbake til, kommenterer Bjørnland.

Hun understreker imidlertid at antallet tjenestesteder skal opprettholdes.

Kritikk fra politimestrene

Politidirektøren har i år som i fjor prioritert og omfordelt ekstra midler fra sentralt nivå til politidistriktene.

Distriktene får også i år 100 millioner til å styrke driften, 83 millioner bevilges til etterforskning, og 100 millioner går til å ansette nyutdannede fra Politihøgskolen.

– Tilbakemeldingene vi får fra flere av våre politimestre er at selv med disse ekstra tildelingene, er årets budsjett utfordrende å få til å gå i balanse. Det er en tilbakemelding vi tar på alvor. Samtidig må etaten forholde seg til de rammene vi har fått tildelt, og ha fokus på å drifte forsvarlig innenfor disse, sier Bjørnland.

Powered by Labrador CMS