Samfunn

Alle skiheisene i Hemsedal stod under påsken 2020. Det kan bli stille også i 2021.

KS har forståelse for nedstenging i Viken

– Når det er sagt, er det klart at situasjonen i Hallingdal og i Osloregionen er forskjellig, sier KS-direktør Helge Eide.

Publisert Sist oppdatert

Med økende smitte i Oslo-regionen har myndighetene innført nye tiltak.

Denne uken ble alle 51 kommunene i Viken fylke og Gran i Innlandet påført strenge begrensninger, inkludert stengte skoler og butikker og skjenkestopp.

Selv om situasjonen er alvorlig og myndighetene er bekymret for at den britiske varianten skal komme ut av kontroll, har tiltakenes mangel på geografiske hensyn ført til en del kritikk.

Ordfører i Flå Merete Grandrud (Ap) og resten av ordførne i Hallingdal er kritiske til at de nye tiltakene skal gjelde hele Viken.

Sist registrerte smittetilfelle i Ål kommune var 14. januar. Da hadde kommunen ett tilfelle.

Vanskelig for KS

Kritikken fra enkeltkommuner gjør det krevende for Kommunenes sentralforbund, KS, som er delt i synet på tiltakene.

Områdedirektør Helge Eide sier til Dagens Perspektiv at KS har stor forståelse for at når det er snakk om å forhindre kontrollert spredning av svært smittsomme virusmutasjoner er det behov for raske og koordinerte tiltak på tvers av kommunegrenser.

– Det er fornuftig i denne situasjonen at det er likt regelverk i kommuner med om lag samme smittetrykk, som er del av samme bo – og arbeidsmarkedsregion. Og når det gjelder stenging av kjøpesenter og varehus, treningssentre og restauranter – som er en del av tiltaksnivå A som nå er innført i hele Viken – er det en utfordring at når det er ulike regler i nærliggende kommuner genererer det gjerne mer reising mellom kommunene og økt smitterisiko, sier han.

Eide peker på at det er, særlig i påsken med forventet høy økning i innbyggerantall i tradisjonelle hyttekommuner, saklige argumenter for strenge smitteverntiltak som ikke kan forklares og forsvares alene ut fra smittesituasjonen i kommunen per 15 mars.

– Når det er sagt, er Viken et langstrakt fylke med store variasjoner både i bosetningsmønster og smittetrykk, som også tilsier variasjon i tiltaksbruk internt i fylket. Det er klart at sitasjonen i Hallingdal og i Osloregionen er forskjellig. KS er for at slike betydelige forskjeller mellom regioner må gjenspeiles også i tiltaksbruk, også når de ulike regionene befinner seg i samme fylke. KS sentralt har ikke tatt eksplisitt stilling til vedtaket nå om tiltaksnivå A i Oslo, hele Viken og noen få andre kommuner – men ut fra dette prinsipielle ståstedet vil vi si at vi har stor forståelse for ordførerne i Hallingdals synspunkt, sier Eide.

Strengere er FHI

Mens Oslo har stengt skolene for ungdommen og 5. trinn til 7. trinn i bydelene med størst smittetrykk, advarte FHI mot skolestenging.

I en pressemelding heter det at «Vi oppfatter all stengning av skoler og barnehager som svært problematisk, og rødt tiltaksnivå bør i all hovedsak være det strengeste tiltaket i skoler og barnehager. Rødt tiltaksnivå er nylig innført, og man kan ikke forvente å se effekt av dette tiltaket ennå».

Må begrunnes bedre

Til Dagens Næringsliv sier økonomiprofessor Edwin Leuven at myndighetene må kunne begrunne bedre hvorfor det innføres så strenge smittevernstiltak.

– Det er helt åpenbart at tiltakene må kunne begrunnes bedre. Det er ikke nok å bare si at smitten blir redusert, man må kunne gi anslag på hvor stor reduksjonen blir og om gevinsten er stor nok til å forsvare de store kostnadene, sier Leuven til avisen.

DN melder videre at flere av hotellene har fått et ras av avbestillinger i tiden etter tiltakene ble innført.

Nær grensen

Jussprofessor Hans Petter Graver mener enkelte av tiltakene i Oslo, som begrensningen på antallet man kan ha besøk av hjemme til kun to personer grenser til ulovlig.

– Etter mitt syn ligger dette helt i ytterkant av det man kan regulere etter smittevernloven, sier han til VG.

Powered by Labrador CMS