Samfunn

Nicolai Tangen la fram oljefondets rapport om ansvarlig forvaltning torsdag.

Oljefondet tjente 34,3 prosent på miljøinvesteringene

Oljefondets investeringer innenfor miljømandatet fikk over tre ganger så høy avkastning som fondet som helhet i fjor.

Publisert Sist oppdatert

– Denne delen av fondets investeringer hadde en helt fantastisk avkastning i fjor, sa direktør for eierskap og etterlevelse Carine Smith Ihenacho i Norges Bank Investment Management (NBIM) på et presseseminar torsdag formiddag.

Miljøinvesteringene til Statens pensjonsfond utland – best kjent som oljefondet – fikk en avkastning på 34,3 prosent i fjor, mens fondet som helhet økte med 10,9 prosent.

Det framkom da NBIM la fram sin rapport om ansvarlig forvaltning.

1 prosent av fondet

Ved utgangen av 2020 hadde oljefondet 98,9 milliarder kroner investert i aksjer i 90 selskaper gjennom egne miljørettede investeringsmandater fastsatt av Finansdepartementet.

Hele Statens pensjonsfond utland var verdt snaut 11.000 milliarder kroner fordelt på nesten 9.000 selskaper. Miljøinvesteringene utgjorde dermed under 1 prosent av fondets totale verdi og omfang.

Siden oppstarten i 2010 har den årlige avkastningen på aksjeinvesteringene vært 9,5 prosent.

Doblet rammen

NBIM investerer i tre hovedtyper av miljøvirksomhet – lavutslippsenergi og alternative drivstoffer, ren energi og energieffektivisering og naturressursforvaltning. Selskapene må ha minst 20 prosent av sin virksomhet i disse segmentene for å kunne inngå i fondets såkalte miljøinvesteringsunivers.

NBIM fikk i 2019 utvidet rammen for miljørelaterte investeringer fra 60 til 120 milliarder. Stortinget ga samtidig sin tilslutning til at fondet kunne gå inn i unotert infrastruktur for fornybar energi.

Olje-kritikk

Framtiden i våre hender (FIVH) poengterer at fondet fortsatt er tungt inne i petroleumsvirksomhet – blant annet verdens største oljeselskaper. Oljefondet har mer penger i oljeselskaper, som gjennom sin virksomhet og prosjekter tilsynelatende planlegger at vi ikke skal nå klimamålene, enn i oljeselskaper som planlegger for det motsatte, ifølge FIVH.

– Fondet bør vurdere hvilke selskaper som har troverdige planer for å omstille seg i tråd med Parisavtalen, og styre investeringer mot disse, sier leder Anja Bakken Riise.

Powered by Labrador CMS