Samfunn

Pandemien har utløst skred av nye bedrifter

Stor oppstartstrang, enormt omstillingsbehov og lave renter effektiv cocktail.

Publisert Sist oppdatert

Antallet nye bedrifter har skutt i været under koronakrisen i mange land.

Mens oppgangen i Norge fra 3. kvartal 2019 til 3. kvartal 2020 (siste tilgjengelige SSB-tall) er på 33,7 prosent flere aksjeselskaper, er den totale oppgangen på 16 prosent på grunn av færre såkalte NUFer (norsk avdeling av utenlandsk foretak).

 

I store økonomier som USA, Storbritannia, Franrike, Tyskland og Japan er oppgangen i oppstarter betydelig.

Det melder Financial Times.

Bare i USA fikk man inn 82 prosent flere søknader i en periode i 2020 sammenlignet med samme periode året før.

I Frankrike var oppgangen på 20 prosent, og i Japan 14 prosent.

Ifølge FT skyldes oppgangen blant annet rekordlave renter og oppsagte medarbeidere som forsøker å etablere noe nytt innen bransjer i kraftig omstilling, som logistikk, hjemlevering, teknologi og velvære/trening.

I USA var det netthandel som stod for den største veksten, ikke unaturlig siden folk bruker mer av pengene sine på nettet for tiden.

Mange av de nye bedriftene har også planer om å ansatte medarbeidere. Goldman Sachs-økonom David Choi sier til avisen at dette er et godt tegn og kritisk viktig for økonomien siden unge selskaper historisk har stått for den største delen av jobbskapingen.

IPO-rush

Også i Norge står rekorder for fall. Statistikk fra Oslo Børs viser at antallet nye selskaper (initital public offering, IPO) på mini-børsen EuroNext Growth (tidligere Merkur Market) er det høyeste noensinne med 30. Det er også svært høyt i Europeisk sammenheng.

Flere av nynoteringene har raskt fått svært høye verdsettelser, som trolig har hatt en viss smitteeffekt på andre håpefulle.

Flere aksjeanalytikere har pekt på at risikoviljen på Oslo Børs er svært høy for tiden, slik at mange selskaper verdsettes mye høyere i markedet enn det som ville vært normalt i tidligere år.

Powered by Labrador CMS