Annonse
Helse- og omsorgsminister Bent Høie opphever ringtiltakene på Østlandet. Foto: Berit Roald / NTB      

Regjeringen opphever ringtiltakene på Østlandet

Opphevingene skjer ved midnatt natt til torsdag 18. februar.

Dermed blir det opp til kommunene å bestemme tiltaksnivået framover.

Det er Halden, Oslo og Sarpsborg som har hatt de strengeste regjeringspålagte tiltakene, på nivå C.

I tillegg har det vært tiltak på nivå D i Asker, Bærum, Fredrikstad, Hvaler, Indre Østfold, Lillestrøm, Lunner, Lørenskog, Moss, Nittedal, Nordre Follo, Rakkestad, Rælingen, Råde, Skiptvet, Våler og Ås.

Kommunene var i utgangspunktet plassert i forskjellige ringer (ring 1 og ring 2) i forbindelse med utbruddene, men disse oppheves nå.

Også på Vestlandet er det innført ekstra tiltak i forbindelse med utbruddene i Ulvik og Bergen. Disse ble mandag videreført i én uke.

Følger anbefalingene 

– Folkehelseinstituttet beskriver at det nå er bedre oversikt over smittesituasjonen for virusvarianter både i Oslo, Halden og Sarpsborg, og i de omkringliggende kommunene. Smittesporingsarbeidet er styrket, og oppfølgingen forsterket blant annet ved at det anbefales test både når man gå inn og ut av karantene, skriver Helsedirektoratet i sin anbefaling til regjeringen.

Det er Halden, Oslo og Sarpsborg som har hatt strengest tiltak, på nivå C, og disse foreslås opphevet. Folkehelseinstituttet (FHI) understreker imidlertid at disse kommunene ønsker å videreføre tiltak på et høyt nivå, men altså på egen hånd.

– Folkehelseinstituttet støtter kommunenes vurderinger, og kan gi råd og veiledning til kommunene for valg av lokale tiltak, skriver FHI i sin anbefaling som er del av samme dokument.

Regjeringen blir også rådet til å oppheve tiltakene i kommunene som har hatt tiltaksnivå D, altså Asker, Bærum, Fredrikstad, Hvaler, Indre Østfold, Lillestrøm, Lunner, Lørenskog, Moss, Nittedal, Nordre Follo, Rakkestad, Rælingen, Råde, Skiptvet, Ullensvang, Våler og Ås.

Det understrekes at Hvaler og Fredrikstad ønsker en dag ekstra med nasjonale tiltak slik at de kan planlegge for hvilke lokale tiltak de vil beholde. Utover dette var det ingen av kommunene som fortsatt ønsket å være del av regjeringens ringtiltak.

De nasjonale tiltakene og eventuelle lokale ekstratiltak vil fortsatt gjelde i kommunene.

Også på Vestlandet er det innført ekstra tiltak i forbindelse med utbruddene i Ulvik og Bergen. Disse ble mandag videreført i én uke.

Vil åpne campuser i Oslo

Helsedirektoratet anbefaler at studenter i Oslo-regionen kan få returnere til lesesalen og campus torsdag.

Det ble klart da Helsedirektoratets anbefaling om å oppheve alle ringtiltakene på Østlandet ble kjent tirsdag.

Om regjeringen velger å følge anbefalingen, blir etter alt å dømme avklart på en pressekonferanse klokka 14. Stengingen av lesesaler og campuser varer opprinnelig fram til torsdag.

Lesesalene og campusene i Oslo-regionen ble stengt 23. januar for å hindre spredningen av den britiske virusmutasjonen. Tiltaket gjelder i utgangspunktet fram til torsdag.

Selv om bibliotekene i de rammede kommunene fikk åpne 3. februar, forble lesesalene stengt, noe som skapte stor frustrasjon blant studentene. Den siste tiden har stadig flere krevd at lesesalene får komme tilbake.

Annonse
Annonse