Annonse
KrF-leder Kjell Ingolf Ropstad under KrFs landsmøte torsdag. Landsmøtet holdes digitalt, men partiledelsen har Hotel Bristol i Oslo som base.  Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB  

Ropstad avviser plan B med Ap og Sp

I sin åpningstale til KrFs landsmøte sa Ropstad at KrF på hans vakt kommer til å være et tydelig kristendemokratisk sentrumsparti.

– Og derfor jobber vi hver dag for å trekke politikken mot sentrum, der de gode løsningene fins, sa han.

Men overfor NTB avviser partilederen at dette kan tolkes som en åpning mot sentrum-venstre.

– Hvis det blir en ny regjering, så må de rødgrønne ta ansvar for det. Da blir det et nytt flertall. Da går vi i opposisjon. Og så kommer vi til å jobbe og fremme KrF-politikk så godt vi kan, sier Ropstad.

– Utelukker du at du kan samarbeide med Ap og Sp?

– Vi kommer ikke til å være støtteparti for en Ap-Sp-regjering, hvis det er det du spør om, svarer Ropstad.

– Men vi kommer selvsagt til å vurdere alle forslag, enten de kommer fra Frp, Høyre, Venstre, Arbeiderpartiet eller Senterpartiet. Og vi kommer til å stemme for det vi er for og mot det vi er mot, sier han.

Mener Sp har valgt feil

Når det gjelder Senterpartiet, mener Ropstad at partileder Trygve Slagsvold Vedum har valgt feil side i politikken.

– Jeg har respekt for at Senterpartiet har tatt sitt valg. De ønsker å gå til venstre, sier Ropstad.

– Slik jeg hører Senterpartiet og Trygve, så tenker jeg at han ville fått enda bedre gjennomslag med en sentrum-høyre-regjering. Men de har tatt sitt valg, og jeg har ikke noen tro på at de endrer det.

Selv stod Ropstad i front for blå side i KrFs smertefulle retningsvalg i 2018. Det endte med at blå side vant, og Ropstad overtok som partileder og tok KrF inn i regjering.

Men prosessen splittet partiet dypt, og KrF har ligget under sperregrensa siden.

Tror på gjenvalg

KrF-lederen er likevel sterk i troen. Han går til valg på at dagens regjering skal fortsette og er trygg på at seier er mulig.

– Men hvis ikke det lykkes, så kommer vi til å gå i opposisjon, sier han.

Når NTB spør om det kan bli aktuelt å inngå budsjettforlik med en Ap-Sp-regjering, og om han vil være åpen for samarbeid fra sak til sak i Stortinget med en slik regjering, svarer Ropstad mer uforpliktende.

Både SV og Rødt frykter at nettopp en slik slalåmkjøring med vekslende samarbeid mot venstre og mot høyre skal bli resultatet hvis Ap og Sp danner en mindretallsregjering sammen.

– Alle disse hypotetiske vurderingene får vi komme tilbake til, sier Ropstad.

– Jeg er mest opptatt av at vi skal fortsette med en sentrum-høyre-regjering og klare et ikke-sosialistisk flertall.

Annonse
Annonse