Annonse

DP helg

Romandebutant skriver om å være utilpass i bekjennelseskulturen

Hvor vanskelig er det å være privat om sykdom i en verden som krever at man viser fram alle deler av sitt liv?

Trude Teige med roman om sann historie

Forfatter Trude Teige har igjen beveget seg bort fra krimuniverset og slipper en uavhengig oppfølger til den godt mottatte «Mormor danset i regnet».

Går til streik med livmora

Solstad mot sparkesykler og internett, Røkke med penis på hoppski, større bryster med Pfizer og MDGer går til streik med livmora

Moddi på vei til Olavsfest i Trondheim – til fots

Valg 2021

Sp– Vil få på plass det lokale kulturløftet vi skulle i gang med da vi tapte regjeringsmakt

Senterpartiet ønsker seg blant annet en aktiv leselyststrategi, ny boklov, mer satsning på film som næring i Norge og mer vedlikehold og bygging av kulturhus hvis de kommer i regjering til høsten.

Derfor roman

Har skrevet romanen «Marka»– Vi glemmer at skogen, naturen, er et sted vi alltid kan søke til og finne et større perspektiv på tilværelsen

Forfatter Tove Braathen har skrevet romanen «Marka» med utgangspunkt i naturen. – Skogen kan være helende, gode rom å være i når man må finne ut av tilsynelatende uløselige knuter i tilværelsen, sier hun.

Ble kjent på lerretet

Kunstnerne Trudy Wiegand fra Oslo og Scheherezade Junejo fra Karachi i Pakistan har aldri møtt hverandre, men gjennom kunstprosjektet Artdom har penslene malt på samme lerret.

Den blodige kirsebærtiden

Politiske styresett kommer og går, sanger lar seg ikke stanse av domstoler og militære angrep og kirsebærtrærne blomstrer årlig, skriver Terje Nordby.

22. juli-senteret inviterer publikum til å bidra i ny utstilling

22. juli-senteret skal tilbake til Høyblokka, men er nå i midlertidige lokaler. Torsdag åpner utstillingen «10 år etter», der publikum spiller en sentral rolle.

– Ble knuffet ut av egen bok

En ny roman av Hilde Susan Jægtnes skulle egentlig handle mye om forfatteren selv. Men en historisk skikkelse ved navn Alexander Hamilton kom inn – og overtok fullstendig.

Årsrapport for Den kulturelle skolesekken 2020

Ny rapport viser forholdsvis høy aktivitet i DKS-ordningen på tross av pandemien.

Bekjemper matsvinn med teknologi

Kampen mot matsvinnet trenger teknologi. Gründer Charlotte Aschim sikter mot milliardomsetning for teknologiselskapet TotalCtrl.

Hvem fortjener Gullsekken 2021?

300.000 kroner deles ut til skoleårets beste formidlere. Fylkeskommuner og direktekommuner kan sende inn sine nominasjoner innen 15. september.

Norsk gourmetprodukt vi selv ikke spiser

Mange tror de ikke er så glad i sild, men matjessild kan gi skeptikere en aha-opplevelse. Lenger syd i Europa har de for lengst forstått det.

– Et kontrabassorkester er en liten dose galskap

Ellen Andrea Wang (34) spiller på mange strenger under Moldejazz. Hun er «Artist in Residence», og har for anledningen satt sammen et helt orkester bestående av kontrabassister.

Derfor dikt

Diktsamling om 22. juliØnsker å belyse terrorhendelsene i sine mange sjatteringer gjennom poetiske virkemidler

Forfatter Endre Ruset har sammen med Harry Man skrevet diktsamlingen «Deretter» om 22. juli. Han håper Kamzy Gunaratnam leser boka.

Valg 2021

SVVil jobbe for mer mangfold, likestilling og representativitet i kunst- og kulturlivet

– Kultursektoren vil få økt sin status, både utfra kunstens egenverdi og som næring med viktig verdiskaping og sysselsetting. En rødgrønn-regjering med et nytt rødgrønt kulturløft vil merkes, sier SVs Freddy André Øvstegård.

10 spørsmål om film«HAN»: Om krenkelser, utenforskap og utforsking av mannsrollen

– Noe av utgangspunktet var at jeg var opptatt av sårbare gutter som faller utenfor i skolesystemet og kanskje i samfunnet generelt, sier regissør Guro Bruusgård.

Kulturell selvangivelseDaglig leder i Norsk Revy

Ina Dahl i Norsk Revy ville ha tilgodesett fagorganisasjoner, institusjoner samt fag- og kompetansesentra, dersom kulturbudsjettet ble økt med 100 millioner. Et sikkerhetsnett for frilansere bør også på plass.

Kråker som angriper bakfra

I Tromsø angriper måker bakfra, men de i Svelvik vil skyte måker til skrekk og advarsel

Nasjonal reiselivsstrategi 203043.000 nye jobber og gjester med høy verdiskapingseffekt og lavt klimaavtrykk

Næringsministeren mottok 6.mai en ny nasjonal reiselivsstrategi fra Innovasjon Norge. Her får regjeringen anbefalinger om hvilke grep som bør tas for å styrke reiselivet. Målet er å øke Norges eksportinntekter med NOK 20 milliarder og antall jobber med nærmere 43.000 innen 2030.

Norsk RevyNorges lengste festival er et faktum

Startskuddet gikk i går på Høylandet, og festivalen går «Revy-Norge Rundt» – fra Lakselv i nord til Langesund i sør. 4 måneder, 10 ulike steder og 5288 km på veien.

Valg 2021

Ap– Vi vil prioritere tiltak som gir alle tilgang til å oppleve kunst og kultur

Det er for store klasseskiller i folks kulturbruk og store ulikheter i hva slags kulturtilbud som finnes i ulike deler av landet, mener Ap. Det vil de gjøre noe med hvis de får makten til høsten.

Forfatter og oversetter Erlend Loe – om rasisme i barnebøker

Han mener at man bør styre unna å servere utdaterte forestillinger i gamle barnebøker til de minste barna. – For de eldre barna ville jeg vist fram originalen og problematisert den: Sånn skrev man den gangen.

«Et dukkehjem»Nora har rett – og Nora tar feil

Nora var undertrykt i ekteskapet, så det var bra at hun gikk. Men hun var likefullt skyldig i falskneri, og det er galt.

Før den historiske skatten smelter

Hvalfangergravene fra 1600-tallet lå trygt bevart i permafrosten på Svalbard. Nå haster det med å redde dem før de går tapt.

Norges attraktivitet som reisemål lite påvirket av corona

Innovasjon Norge har siden våren 2020 fått gjennomført Coronabarometer i viktige markeder, for å måle reiselyst generelt og til Norge spesielt. Corona har gjort alle destinasjoner mindre attraktive enn før pandemien, men Norge er et av de minst påvirkede landene.

Støtte til 11 spill

11 spill, deriblant 5 helt nye og 2 VR-spill, får tilskudd fra NFI.

Kunstner Marianne BratteliDansen på lerretet

Hun vokste opp med bilder av Weidemann, Picasso, Espolin Johnson og Enger på stueveggen hjemme – bilder som hennes far, tidligere statsminister Trygve Bratteli, hadde fått i gave. Nå er hun er en av Norges mest markante og forunderlige kunstnere. Nettopp fylt 70.

Tilskudd til to spillefilmer og en dokumentar

Tre nye, spennende regissører får produksjonstilskudd fra NFI - to til å lage sin første spillefilm, mens Natasa Urban skal lage en personlig dokumentar fra hjemlandet Serbia.

Fremhever sentrale tenkere og forskere i ny bokserie

Cappelen Damm Akademiske lanserer en Klassikerserie med sentrale tenkere innenfor organisasjons-, administrasjons- og økonomifag. Hittil er det bare menn, men de jobber med å også få med kvinnelige tenkere.

Christer Falck leter etter «glemte album» – ber norske artister sjekke skap, kjellere og loft

Christer Falck har et nytt prosjekt på gang – og oppfordrer artister om å lete etter sine uutgitte plateinnspillinger.

Derfor dikt

– Ordene får mer tyngde og uforutsigbarhet i et dikt

Poet Thor Sørheim er ute med nye diktsamling. Inspirasjon finner han i naturen, rennesteinene, bibelen og aviser.

Valg 2021

MDGVil styrke lokalt kulturliv og kunstnernes økonomi og levekår

Katrine Nødtvedt i Miljøpartiet De Grønne sier partiet vil jobbe for et grønne kulturliv og styrke de lokale grunnmurene i kulturen som Kulturskolen, bibliotekene og amatørkulturfeltet.

Levi Henriksen om historien bak det glemte albumet– Den beste romanen jeg aldri har skrevet

– I det siste har jeg gått rundt med mer og mer en følelse av å være en romanfigur enn jeg noen gang har gjort, sier Levi Henriksen.

Norge som ferieland mer populært blant nordmenn

Når nordmenn spørres om sine ferieplaner denne sommeren, er trenden at stadig flere svarer at de vil feriere i Norge.

Skråblikk siden sistPå ponni i trusa på flukt fra politiet

Oteren valgte biblioteket, grisene holder seg i bingen uansett, men noen velger ponni når de vil stikke av fra politiet i bare trusa.

Skråblikk siden sistKoronainspirerte sykkelregler

Koronainspirerte regler for sykling, nedbygging av en-meteren og kapret mann på rekordtid.

Kadetten letter på sløret og teaser Kadetten 2.0 med fire sterke navn og ny partner

DHL Express og Universal Music Group samarbeider om nytt musikkinitiativ med globalt søkelys på de hotteste nye artistene

Ny singel fra Flukten

Albumet kjem i september.

Rosende omtale av Faktafyk i Prosa

Tidsskriftet Prosa har anmeldt sakprosamagasinet Faktafyk som Foreningen !les lager for elever i ungdomsskolen.

Blomst har sluppet låta «Festival 2010»

En nostalgisk hyllest til festivaler som har vært, og et heiarop til festivaler som kommer.

Dokumentar

MYSTERIET OM LATIN-AMERIKAS MANGE DRAP – DEL 4Voldskulturen i Acapulco

Journalist Magnus Boding Hansen reiste til Acapulco i Mexico for å få et innblikk i kulturen som leder mennesker på villspor og holder gater, bydeler og hele land fanget i voldens grep.

279 tiltak for barn og unge får støtte på inntil 50.000 kroner hver

12,1 millioner kroner fordeles på 279 prosjekter som bidrar til mer aktivitet for barn og unge i lokalmiljøer på Østlandet.

Derfor bok

Den mexicanske revolusjonen fortalt gjennom livshistorien til Ole fra Rendalen

Da statsviter Vegard Bye hørte om den fantastiske livshistorien til sin «uekte» grandonkel, brukte han muligheten til å skrive om både hans historie og den mexicanske revolusjonen.

Lagde en app hvor kulturarrangører kan selge restbilletter – møtte motvilje

Da gründer Pouria Ruhi og teamet hans lanserte appen Last Call for tre år siden ble han overrasket over motviljen han møtte hos statlige finansierte institusjoner og konsertarrangører.

Ida Maria– Jeg er ikke kjøpt og betalt av noen i dag, nå kan jeg endelig være meg selv

Ida Maria har mye på hjertet – og snakker rett fra leveren når hun nå vender tilbake med ny plate etter års pause fra musikken.

Derfor dikt

Vil tilføye norsk litteratur sine perspektiver

Poet Sumaya Jirde Ali skriver om ungjenta Samiras flukt over Middelhavet i sin nye diktbok. – Det største i livet er å bli forstått, det nest største er å bli sett, sier hun.

PiPfest lanserer de første artistene til neste års festival

Synspunkt

Musikere i ForsvaretMusikere og arbeidsmiljø

Forskjellene mellom militære- og sivile musikere dreier seg i hovedsak om jobbsituasjon, jobbsikkerhet og arbeidsmiljø, skriver sjef for Forsvarets fellestjenester (FFT), brigader Arne Opperud.

Musikkforleggerprisen 2021KAMARA er Årets gjennombrudd og Eldar Vågan vant pris for musikk i NRK-serien Rådebank

Ni priser ble utdelt og blant vinnerne er navn som KAMARA, Eldar Vågan, Nils Henrik Asheim, produsentduoen STATE og musikkbransjeveteran Helge Westbye.

Kulturrom20 millioner til 95 tilskuddsmottakere

Etter nesten halvannet år med et kulturliv i unntakstilstand, er det fortsatt en enorm skapervilje i feltet.

Borgny SvalastogUtstillingsmarkering: «Alt kjøtt er som gress»

I dag inviterer Telemarksgalleriet til markering av Borgny Svalastogs utstilling «Alt kjøtt er som gress» med musikk og foredrag.

Nytt prosjekt skal gi flere gode konserter til de yngste

– Barn og unge fortjener flere gode konsertopplevelser, og det skal vi gjøre noe med nå, sier Marit Stokkenes i Musikkontoret ØKS.

SKRÅBLIKKHelt frivillige stillinger på NRK

Både trillebårstillingen og froskestillingen er helt frivillig sex på NRK, horder av kvinnene stormer fram og i Israel har de skaffet taburett til hele 27 statsråder.

Harald Nortun er årets vinnar av Nynorsk barneboklitteraturpris

Pandemiplate av Stein Torleif Bjella med Kringkastingsorkesteret

«Bjellasangar for messing og tre» blir også tv-program på NRK.

«Gritt»-regissør: – Jeg ønsker å utvide hva det vil si å være en borger og medlem av samfunnet

Regissør Itonje Søimer Guttormsen håper den norske spillefilmen «Gritt» maner til økt toleranse og større livsutfoldelse.

Nytt annerledesår for Festspillene i Bergen

Med sterkt begrenset publikumskapasitet har Festspillene i Bergen et besøkstall på 49.000 i salen, utendørs og på skjerm.

Annonse
Annonse
Annonse