Annonse

Mindre medisin – meir ansvar for eige liv

«Sofie» (19) har for første gong fått ansvar for sitt eige liv. Ho deltek i behandlingsprogrammet Basal eksponerings­terapi (BET) for psykisk sjuke, eit ­program som så langt har gitt svært gode resultat. Fleire fagmiljø innanfor psykisk helse går no i ei retning der dei gir pasientane mindre medisin – og meir ansvar.

Dokumentar

FotodokumentarMumbais klesvaskslum

I mylderet av svingete og trange gater sør for den indiske storbyen Mumbai ligger verdens største håndvaskeri.

De amerikanske mafia­bossenes fall

Vi ser TV-serier om latinamerikanske narkogangstere, og er på kallenavn med folk som «El Chapo». Så hvorfor aner vi ingenting om hvem deres amerikanske kolleger er?

Bordellbyene i Bangladesh

Over 100.000 bangladeshiske kvinner og jenter er fanget i prostitusjonshengemyren. Kidnappede jenter selges til bordeller, der prostitusjonen ofte går i arv. En del tvinges dit av fattigdom. Felles for alle er at det er bortimot umulig å komme ut igjen derfra.

Mål gir mening til livet

Å strekke seg ut i verden, mot små og store mål, gir en opplevelse av mening og retning i livet.

Adoptivbarn strever med å finne identiteten sin

– Hvor kommer barn fra? Spør lille Christin. Hun slår seg til ro med at hun kom med Bastøfergen. Inntil hun blir litt eldre, og flere spørsmål presser på. Christin kjenner på annerledesheten.

Magasinet Plot

Oslo-biskop Kari VeitebergVil finne skandalen

Biskop Kari Veiteberg mener det er tankevekkende ­lenge siden norske biskoper har skapt politisk uro. – Hele kristen­dommen er i bunn og grunn en skandale.

NyretransplantasjonÅ gi bort en del av seg selv

Hvert år gir 100 personer i Norge bort en nyre. I ettertid er de fleste fornøyde med valget de tok, men det finnes noen som angrer, viser ny studie.

De olympiske lekers opprinnelse

Det er en lang vei fra de olympiske lekenes opp­rinnelse – konkurranser til gudenes ære og av frykt for de døde – til de moderne olympiske leker.

Teaterstykket «Overføring»Slik kan pasientene påvirke psykologenes liv

Oppfordret kjæresten til å ta livet sittDødsengelen

Amerikanske Michelle Carter var 17 år ­gammel da hun drev kjæresten til selvmord med meldinger og oppringinger. Stats­advokater snakket om en henrettelse, men hun utførte ikke gjerningen. Kan ord drepe? Les historien bak den oppsiktsvekkende rettssaken mot Michelle Carter.

HårfinFrisyrer er mer enn mote

Det er følelser – og det er identitet. Den nye boka «Malu får nye fletter» har til ­hensikt å starte samtaler om forskjeller, i boken «­Americanah» brukes hår som rasemetafor. Og – hvor følelsesladd er det ikke å miste håret?

Magasinet Plot

Verden under vann

Jason De Claires Taylor kombinerer kunst og nye ­økosystemer. I 2018 ­kommer skulpturene hans til Norge.

Magasinet Plot

«Det er åpenbart et helt spesielt forhold mellom oss mennesker og trærne»

Magasinet Plot

Traumene etter IS-fangenskapet

IS er beseiret i nesten hele Irak og Syria. Det innebærer at enda flere av de tusenvis av de jesidiske kvinnene som har vært sex-slaver hos IS blir fri. De fleste av dem havner i teltleirer der traumene forverres av leve­forholdene, av redsel og usikkerhet.

Markedsføres som den nye Anne Frank

Nadia Murad (24) fra Nord-Irak flyktet fra «Den ­islamske stats» mishandling. Siden har hun reist ­verden rundt for å fortelle sin historie; hun har også vært i ­Norge. Rådgiverne hennes ønsker å markeds­føre henne som den nye Anne Frank.

OpiumsepidemienFra smerte­stillende til ­avhengighet

Overdreven bruk av smertestillende opioid-­medisin kan bli til rusmiddel-avhengighet. I USA er ­befolkningen i ferd med å bedøve seg i hjel med hjelp fra landets leger og farmasøytisk industri. Plot har besøkt den nyåpnede klinikken «A ­Mother’s Love» i Tennessee som behandler ­avhengige ­gravide kvinner og nybakte mødre.

Sladder – nesten umulig å stå imot

– Noen forskere har estimert at 60 ­prosent av våre samtaler med andre inneholder en eller annen form for sladder, sier ­psykolog Cathrine ­Moestue.

Magasinet Plot

Sankt Nikolas som godhetstyrann

Julenissens mytiske historie.

Talentsystemer i MexicoEt halvt lands lag

Mexico har et av verdens mest elitistiske talentsystemer. Det gjør det nesten umulig for gutter fra den fattigste halvdelen av befolkningen å komme på landslaget i fotball.

Lagspill på hjemmebaneSamlivet – så enkelt, så vanskelig

I lengden tåler ikke et samliv at den ene bare skal lene seg på den andre. Et par må spille på lag.

Forfatter Agnes RavatnKutter internettkoblingen og stenger verden ute i 180 minutter om gangen

Litteraturmiljøet i Oslo ­flyttet hun bort fra. I sin siste bok skriver hun om forfatternabo Einar Økland og ­forelskelsen i å bo i en liten bygd. Kan livet bli så godt at hun faktisk ikke trenger litteraturen?

På teater med Knut Olav ÅmåsVokt deg for småbrødrene

Direktøren for Fritt Ord, Knut Olav Åmås, ser minst to typer «storebrødre» – og noen «småbrødre» – som vi må være på vakt mot.

Gatevisdom– Begynn å se folk – ikke unngå blikket deres

I førjulstiden opplever folk som lever på gata mye mer ­oppmerksomhet enn ellers i året, men så snart man bikker julaften er det tilbake til det normale, regi­strerer Petter Nyquist. Han tilbrakte 52 døgn som uteligger i Oslo da han laget TV-serien «Petter uteligger». I høst kom boken «En ­fortelling fra gata».

Med kroppen som våpen

Norge ligger på verdenstoppen når det gjelder dårlig kroppsfølelse. Nå tar flere unge kvinner saken i egne hender. Og de bruker sin egen kropp som våpen.

Magasinet Plot

Harald Eia – eit portrettSenior­komikaren som vil vera opplysnings­agent

Byråkrati og graffitiStuerent opprør

Hva har skjedd med de rebelske graffitimalerne? Mister graffitien sin kraft når den blir tatt i bruk av byråkrater som driver byutvikling?

Dokumentar

En historie uten helterCiudad Juárez er ikke lenger verdens mordhovedstad

RastløshetTålmodighet er en dyd

Tror du at dagens barn er mer rastløse og utålmodige enn barn var før? Ifølge ny forskning om barn og selvkontroll må du kanskje tenke om igjen. Det kan se ut til at barn er blitt flinkere til å vente.

Stjerner på flukt

Halvparten av dei som er på flukt i dag er under atten år. Lars Petter Sveen skriv seg inn i kvardagen deira.

En ­reformasjon – og en ­djevelpakt

Luther og Faust levde samtidig og nær hverandre, og myten om Faust går hånd i hånd med reformasjonen.

2 ½ minutt til midnatt

Åtte månader før fredsprisvinnaren vart kåra, vart den såkalla «dommedagsklokka» stilt fram frå 3 minutt til 2 1/2 til midnatt.

En spring­skalles bekjennelser

Opptur i ­Afghanistan

«Jeg var så sugen», sier Thomas Lund. «Jeg var så sugen på å sette isøksa i fjellet og begynne å klatre». Så begynte det å snø. Det begynte å blåse. Ved siden av han sto tre unge afghanske jenter. Bak seg hadde han to kilometer med skummel isbre som de måtte over før mørket kom.

Tøffere regler rammer flyktningenes familier

«The Book of Mormon»En ny ­religion blir til

Dokumentar

BegravelsenDen siste egotrippen

I Sverige vil et begravelsesbyrå la etterlatte «snakke med de døde» gjennom kunstig intelligens. Flere jakter på det unike og individuelle, også ved livets slutt.

Samtalen – med forfatter Vladimir SorokinDet russiske livet

7. november 2017. Hundreårsdagen for den russiske ­revolusjonen. Vladimir Sorokin, en av Russlands mest leste forfattere, feirer ikke. Han tenner et lys – for ­millioner av ofre.

Smak av ­honning, dikter­mjød og katastrofe

Biene – og deres bidrag til den menneskelige sivilisasjonen – ble verdsatt allerede i det gamle Egypt.

Løp, ­Mario – løp!

Super Mario lanseres i disse dager i ny drakt, til stående applaus fra anmeldere og entusiaster. Over 30 år etter debuten er den lille italienske rørleggeren verdenskjent. Men få kjenner ham like godt som Brad Myers – dataspillernes svar på Usain Bolt.

Arv eller miljø?Medfødt lykke

Tillit, sjenerøsitet, et godt styresett. Dette påvirker hvor lykkelige vi er, men vel så viktig er genene våre. Forskere finner en tydelig sammenheng mellom genetikk og lykke.

Den merkelige frykten

Høyder. Edderkopper. Innestengte rom. Panikk på supermarkedet. En fobi er en sterk frykt for noe som ikke er farlig.

Gategjengen var livet hansDrapsmann som 13-åring

El Salvador er et av de landene i verden hvor det ­begås flest mord. Gjenger råder over hver sine ­områder. Juan Flores var elleve år da han ble med i gjengen Barrio 18, tretten da han første gangen drepte noen. Men han har lykkes med å legge gjenglivet bak seg.

Ble gravid etter voldtektDømt til 30 års ­fengsel

Abortlovene i El Salvador er blant de ­strengeste i verden. Et dødfødt barn kan føre til at du anklages for mord. ­Guadalupe ­Vásquez Aldana var bare tenåring da hun ble dømt til tretti års fengsel.

Musikk som medisin

Musikkterapi har hjulpet Angelica Kjos med å lege sår fra en barndom fylt av vold og rus.

Konvertittene

Hvert år bytter flere hundre ­mennesker i Norge religion. Plot har møtt fire ­mennesker som – med ulike ­begrunnelser – har valgt å konvertere.

Herborg KråkevikMollstemt – og litt redd

Skuespilleren, sangeren og gjøgleren Herborg Kråkevik sier at hun heldigvis blir oppfattet som glad. – Men jeg er ikke så veldig glad, skjønner du, jeg er nok mye mer mollstemt.

Ondskap – og skjør kjærlighet

Handler Sarah Kanes «Renset», som for tiden spilles på Nationaltheatret, om kjærlighet? ­Kanskje. Om små glimt av skjør kjærlighet her og der – midt i alt mørket.

Maler ondskapens banalitet

Vebjørn Sand stiller ut malerier fra den spanske borgerkrigen og andre verdenskrig. Mange av bildene er vakre. – Jeg går inn i ondskapen via det skjønne, for skjønn­heten har et janusansikt, sier Sand.

Boklansering i dag«Skal liksom liksom-passet ditt bety noe?»

Hvem bestemmer hva vil det si å være norsk? En antologi som lanseres i dag setter søkelys på begrepene tilhørighet, norskhet og definisjonsmakt. Vi har snakket med en av bidragsyterne, Pamir Ehsas.

Vil knekke mattekoden

Matte må verken være så dødsens kjedelig eller så uforståelig som ­mange elever opplever det. Det er måten det undervises i faget på som er feil, mener ildsjeler fra skolemiljøet som Plot har snakket med.

Fortvilelsens gave

Når man prøver å leve med ­Kierkegaard blir livet og kjærligheten vanskelig. Ja, til og med fortvilende. Og det skal man være glad for.

Maratonmyter

Med sensor i løpeskoene og sponset startnummer kan man løpe maraton i Sahara, på Nordpolen og langs den kinesiske mur, i tillegg til de i de fleste store byer over den ganske verden. Maratonløp er blitt mote, folkesport og big business.

Fra 1968 til 2017NFL-demonstrasjoner vekker harme – og minner

Knelende NFL-spillere har vakt sterke reaksjoner hos president Donald Trump. Flere trekker paralleller mellom markeringene og Black Power-demonstrasjonen under OL i 1968.

Tegneserieskaperen

Josef Yohannes er mannen bak tegneseriefiguren Malcom T. Madiba, en fyr som mister jobben, er hjemløs og har problemer med kjærligheten. Likevel er han en superhelt.

Økt toleranse for å vise ­følelser gir menn styrke

Før skulle mannen være rasjonell og kontrollert, det vil si stødig og sterk. I dag vet vi at «stødig og sterk» handler om å være følelsesmessig fleksibel.

Sterke ­følelser – sterkere menn

– Å innrømme svakhet og tørre å vise sårbarhet, er en styrke. Norske menn har blitt flinkere til å snakke om følelsene sine. Men fremdeles er det et stykke igjen å gå, mener mental trener Espen Langseth.

Menneske & maskin

På et implantat-party i Oslo får deltagerne satt en chip inn i hånden. Kevin Warwick har brukt elektroder han har i kroppen til å fjernstyre en robothånd i en annen verdensdel. Filosof Ole Martin Moen vil la seg fryse ned etter sin død. De er teknologioptimister som utfordrer menneskehetens grenser.

De irriterende køene

Vi bruker fire år av våre liv på å stå i kø, sies det. Er det rart noen gjør alt de kan for å distrahere oss i ventetiden?

Mindre rus blant ungdom

Ungdom som prøver rusmidler har sunket drastisk de siste årene. Dette viser en ny undersøkelse gjennomført av Norsk Folkehelseinstitutt.

Annonse
Annonse
Annonse