Annonse

Frivillighetens forandringer

Dugnader, innsamlingsaksjoner, medlemskap i organisasjoner. ­Frivillig arbeid har en sterk tradisjon i Norge, men frivillighet er ikke helt hva det var. Vi er blitt mer opptatt av at innsatsen skal gagne oss selv.

Dokumentar

VenezuelaRettferdighet må man sørge for selv

Domstolene er fullstendig politiserte, og de fleste politibetjenter og soldater er enten maktesløse eller korrupte. Sulten etter lov og orden mettes i stedet av lynsjing og gjenglederes justis. Vi har møtt en lokal fredsmekler som forsøker å bekjempe volden.

Hemmelig – til siste slutt

Vi bærer alle på noen hemmeligheter. Bør de frem i lyset før vi dør?

Dokumentar

Den store vekkelsen

Mens den tradisjonelle ­kristendommen er på retrett i vestlige land, pågår det en vekkelse uten sidestykke i det ­globale sør.

Krigens ­fortellinger

I «Iliaden» unngår Homer enhver antydning til at krigen dreier seg om oss og de andre.

Dokumentar

Fellesskapets rare røre

Verden er full av tradisjoner, og nye kan skapes forbløffende fort. I en basilika ved den spanske byen Valencias vakreste plass bor det en staute av en Jomfru. Hun er lut, men høy og bærer sitt Jesusbarn på armen. En gang i året bæres Jomfruen gjennom gatene – gjennom et hav av tilskuere.

Reisen – identitets­bygger & ­statussymbol

Tidligere var feriereisene bare delvis «identitets­bærende», mener Jens Kr. Steen Jacobsen, ­professor ved Norsk Hotellhøgskole. Dét har de sosiale ­mediene forandret på.

– Samarbeid er menneskets adelsmerke

– Moralen kommer innenfra, ikke fra noen ytre ­guddom, mener biolog og ateist Dag Hessen. Men hvordan skulle verden kunne oppstå fra intet? Nei, der finnes det et lite smutthull for en Gud, mener han. Eller for en kraft som vi ennå ikke kjenner.

Idyllen bak cyberbrillene

Snart skal den virtuelle virkeligheten erobre massemarkedet. I 50 år er dens snarlige gjennombrudd blitt annonsert. Silicon Valley spekulerer i digitale drømmeverdener, slik vi ser dem i ­Spielberg-filmen «Ready Player One». Men hvor langt er teknologien egentlig kommet?

– Velmente råd gjør vondt verre

Alternative behandlere står i kø for å kurere enhver sykdom. Det kan bli en tøff påkjenning for foreldre med syke barn, fordi de stadig får spørsmål om de har «prøvd alt». Forfatteren Olaug Nilssen, som har en sønn med autisme, har satt ord på det.

RedegjørelseEn uke uten plast

Egg, leverpostei på boks, makrell i tomat og alkohol med naturkork. Hvis du begrenser menyen din til ­bortimot dét, så er det mulig å leve plastfritt.

Dokumentar

Psykiske lidelser i toppidrettSkam, nederlag og svakhet

Hva drømmer verdens befolkning om?

I prosjektet Affirmative Art tegnes det drømmer.

DansGuddommelig groove

Mennesket er en danser. Men hvorfor? Forskere ­begynner å forstå mer av den berusende atferden. Eksperimenter viser at rytmiske bevegelser til musikk forfører og forener. Dans kan til og med hjelpe syke.

Vanilje med bismak

Åtti prosent av vaniljen på verdens­markedet kommer fra Madagaskar. Men den har en besk ettersmak av utnytting, barnearbeid og kriminalitet.

Traumer i barndommen setter spor i hjernen

Foreldres ord og handlinger setter seg fast i ­hjernen. Vonde erfaringer skaper varige mønstre for hvordan vi tenker, føler og handler. Det kan skape utfordringer når man selv blir foreldre.

De ekstreme blant oss

De har ulik ideologisk motivasjon, men høyreekstreme og ekstreme islamistiske bevegelser har også mye til felles.

Filosofiske samtaler i fengselet

Filosofiske samtaler får innsatte i ­Bjørgvin fengsel til å reflektere over ­flere sider av de kriminelle handlingene som førte dem bak murene.

– Antigone er fullt og helt tro mot sine ­overbevisninger

Antigone, fra den greske tragedien med samme navn, står fast på det hun mener er rett, uansett hvilke ­konsekvenser det har for henne selv. Det tiltaler ­tidligere LO-leder Gerd-Liv Valla.

Fotograferer følelsene våre

Sinne, glede, overraskelse, redsel, tristhet eller en følelse av avsky. Ulike følelser har ulike ansiktsuttrykk. Psykolog Cecilie Benneche og fotograf Jo Michael de ­Figueiredo dokumenterer hvordan følelsene våre ser ut.

Ikke syk – ikke frisk

Legevitenskapen redder stadig flere mennesker fra sykdommer som ­tidligere førte til døden. Etter ­behandling er de ikke lenger syke, men mange av dem blir heller aldri helt friske.

Nasjonale ­myter

Frigjøringsdag og nasjonaldag: Mai ville vært den norske nasjonalmåneden, om vi rent ­hypotetisk hadde kåret en.

Konkurransens kraft

Konkurranse foregår overalt, i alle aldre og samfunnslag. Hva gjør det med oss? Forskerduo har studert konkurranse blant yrkesfagelever.

Tid for ­ydmykhet – og mindre kontroll

– Jeg vet at det er noe jeg ikke har skjønt, sier Thomas Hylland Eriksen. – Jeg vet bare ikke hva det er.

Oss løgnerne imellom

Vi lyver i snitt én til to ganger om dagen, og vi starter tidlig. Barn ­begynner å lyve nesten med en gang de lærer å snakke.

– Det har gått ­inflasjon i bruken av ordet stress

Tidligere var stress forbigående og kom utenfra. Nå får individet permanent ansvar for å aktivt holde stresset borte fra livet. Det er i seg selv stressende.

Teknologien overtar:Maskinene kommer!

Hvis vi som lever av og for teknologien tror at vi har kontroll over utviklingen, tar vi feil. Det er teknologien som kontrollerer oss, slår professor Lars Nyre fast.

Dokumentar

En kultur for æresdrap

Nord-Irak innførte i 2011 egne lover for å hindre drap på kvinner, men drapskulturen lever videre.

Fjellklatrere ser spøkelser

Medisinere har studert fjellklatreres hallusinasjoner. Funn de har gjort, viser at man mister forstanden i ekstrem høyde. Fra 7.000 meters høyde dukker det gjerne opp spøkelser i taulaget.

Dans om overgangsalderenIngen grunn til panikk!

Danseren Snelle Hall og legen Lotte Hvas har oppdaget overraskende sider ved livet – midt i livet.

I ekko­kamrene glemmer vi hvordan vi diskuterer med hverandre

Trump har gitt kvinnebevegelsen i USA en ny gnist, men engasjementet for å gjøre opprør daler. Antallet deltagere i Women’s March falt i år dramatisk i USA. – Vi isolerer oss i globale ekkokamre, og har glemt hvordan vi diskuterer, hevder ­professor Holly Meneses Smith.

Venezuelas tapte ungdom

Krisen i Venezuela splitter vennegjenger, får unge til å date mindre, isolere seg mer og flytte senere ­hjemmefra. Andre lever med en rastløs fandenivoldskhet.

Jobben ble hele ­identiteten hans

«En handelsreisendes død» er til dels en kritikk av et økonomisk system og til dels en historie om Willy; en mann som identifiserer seg så sterkt med jobben sin at det til slutt knuser ham.

10 spørsmålFrykter at friheten snevres inn

Genmodifiserte silkegeiter, automatisering av døden, det naturlige kretsløp og dyrevelferd er alle sentrale tema i forfatter Cathrine Knudsens nyeste bok «Den siste hjelperen».

Et av de siste intervjuene med Walid al-KubaisiLangt fra håpløs

Forfatter og debattant Walid al-Kubaisi døde den 31.juli. I februar ble han intervjuet til magasinet Plot – om livet og troen: – Livet er en fyrstikk, det tenner bare én gang, sa den kreftsyke, norsk-irakiske forfatteren.

Livet, døden og påske­lammet

Påsken er ingen kristen oppfinnelse. Jesus og ­disiplene spiste påskelam, en tradisjon som har ­røtter i fortel­lingen om hebreerne som var slaver i Egypt under Farao, skriver myteskribent Trond Norby.

Mindre medisin – meir ansvar for eige liv

«Sofie» (19) har for første gong fått ansvar for sitt eige liv. Ho deltek i behandlingsprogrammet Basal eksponerings­terapi (BET) for psykisk sjuke, eit ­program som så langt har gitt svært gode resultat. Fleire fagmiljø innanfor psykisk helse går no i ei retning der dei gir pasientane mindre medisin – og meir ansvar.

Meir med mindre

TV-trenar Yngvar Andersen og kona, tidlegare Kamille-redaktør Liv Loftesnes, bytte ut ein kvardag fylt med kaos, unødvendige ting, rot og stress med det som faktisk betyr noko. No har dei skrive boka «De beste tingene i livet er ikke ting».

Foreldres vennskap med ungdommen:– Ikke mist voksen­rollen

Den autoritære foreldre­stilen har gått ut på dato, men iveren etter å være samarbeidsvillig og vennskapelig må ikke ta overhånd. Da risikerer du å miste voksenrollen.

Digital ­einsemd

Eit klapp på skuldra. Ei lett berøring mellom kjende. Dét kan ha positiv effekt på helsa vår, viser ny studie. Kontakt på sosiale media kan ikkje erstatte det å møte andre menneske.

Dokumentar

FotodokumentarMumbais klesvaskslum

I mylderet av svingete og trange gater sør for den indiske storbyen Mumbai ligger verdens største håndvaskeri.

De amerikanske mafia­bossenes fall

Vi ser TV-serier om latinamerikanske narkogangstere, og er på kallenavn med folk som «El Chapo». Så hvorfor aner vi ingenting om hvem deres amerikanske kolleger er?

Bordellbyene i Bangladesh

Over 100.000 bangladeshiske kvinner og jenter er fanget i prostitusjonshengemyren. Kidnappede jenter selges til bordeller, der prostitusjonen ofte går i arv. En del tvinges dit av fattigdom. Felles for alle er at det er bortimot umulig å komme ut igjen derfra.

Mål gir mening til livet

Å strekke seg ut i verden, mot små og store mål, gir en opplevelse av mening og retning i livet.

Adoptivbarn strever med å finne identiteten sin

– Hvor kommer barn fra? Spør lille Christin. Hun slår seg til ro med at hun kom med Bastøfergen. Inntil hun blir litt eldre, og flere spørsmål presser på. Christin kjenner på annerledesheten.

Magasinet Plot

Oslo-biskop Kari VeitebergVil finne skandalen

Biskop Kari Veiteberg mener det er tankevekkende ­lenge siden norske biskoper har skapt politisk uro. – Hele kristen­dommen er i bunn og grunn en skandale.

NyretransplantasjonÅ gi bort en del av seg selv

Hvert år gir 100 personer i Norge bort en nyre. I ettertid er de fleste fornøyde med valget de tok, men det finnes noen som angrer, viser ny studie.

De olympiske lekers opprinnelse

Det er en lang vei fra de olympiske lekenes opp­rinnelse – konkurranser til gudenes ære og av frykt for de døde – til de moderne olympiske leker.

Teaterstykket «Overføring»Slik kan pasientene påvirke psykologenes liv

Oppfordret kjæresten til å ta livet sittDødsengelen

Amerikanske Michelle Carter var 17 år ­gammel da hun drev kjæresten til selvmord med meldinger og oppringinger. Stats­advokater snakket om en henrettelse, men hun utførte ikke gjerningen. Kan ord drepe? Les historien bak den oppsiktsvekkende rettssaken mot Michelle Carter.

HårfinFrisyrer er mer enn mote

Det er følelser – og det er identitet. Den nye boka «Malu får nye fletter» har til ­hensikt å starte samtaler om forskjeller, i boken «­Americanah» brukes hår som rasemetafor. Og – hvor følelsesladd er det ikke å miste håret?

Magasinet Plot

Verden under vann

Jason De Claires Taylor kombinerer kunst og nye ­økosystemer. I 2018 ­kommer skulpturene hans til Norge.

Magasinet Plot

«Det er åpenbart et helt spesielt forhold mellom oss mennesker og trærne»

Magasinet Plot

Traumene etter IS-fangenskapet

IS er beseiret i nesten hele Irak og Syria. Det innebærer at enda flere av de tusenvis av de jesidiske kvinnene som har vært sex-slaver hos IS blir fri. De fleste av dem havner i teltleirer der traumene forverres av leve­forholdene, av redsel og usikkerhet.

Markedsføres som den nye Anne Frank

Nadia Murad (24) fra Nord-Irak flyktet fra «Den ­islamske stats» mishandling. Siden har hun reist ­verden rundt for å fortelle sin historie; hun har også vært i ­Norge. Rådgiverne hennes ønsker å markeds­føre henne som den nye Anne Frank.

OpiumsepidemienFra smerte­stillende til ­avhengighet

Overdreven bruk av smertestillende opioid-­medisin kan bli til rusmiddel-avhengighet. I USA er ­befolkningen i ferd med å bedøve seg i hjel med hjelp fra landets leger og farmasøytisk industri. Plot har besøkt den nyåpnede klinikken «A ­Mother’s Love» i Tennessee som behandler ­avhengige ­gravide kvinner og nybakte mødre.

Sladder – nesten umulig å stå imot

– Noen forskere har estimert at 60 ­prosent av våre samtaler med andre inneholder en eller annen form for sladder, sier ­psykolog Cathrine ­Moestue.

Magasinet Plot

Sankt Nikolas som godhetstyrann

Julenissens mytiske historie.

Talentsystemer i MexicoEt halvt lands lag

Mexico har et av verdens mest elitistiske talentsystemer. Det gjør det nesten umulig for gutter fra den fattigste halvdelen av befolkningen å komme på landslaget i fotball.

Lagspill på hjemmebaneSamlivet – så enkelt, så vanskelig

I lengden tåler ikke et samliv at den ene bare skal lene seg på den andre. Et par må spille på lag.

Annonse
Annonse
Annonse