1. DESEMBER

Jakob Sande og mørket

Dikterens mest kjente dikt stod på trykk i juleheftet «Jul i ­Sunnfjord» i 1933, og starter slik: «Det lyser i stille grender» (Foto: NTB Scanpix)

Les mer

2. DESEMBER

Nordahl Grieg og Ikaros

Forfatter og aktivist Nordahl Grieg falt i krig, den 2. desember 1943. I sitt eneste dikt om julen, fra 1938, skrev han om julelys og bombebål.

Les mer

3. DESEMBER

God jul på SMS

Historiens aller første tekstmelding var en julehilsen.

Les mer

4. DESEMBER

Omar Khayyám

Khayyám, som døde på denne dagen i år 1131, er kjent for sin diktning om vin. Han hyller vinen, bruker den som symbol og hans versesitater brukes i vinens kulturhistorie.

Les mer

5. DESEMBER

Columbus ­erobrer Julehavna

Christoffer Columbus kom til Hispaniola, øst for Cuba i det karibiske hav, den 5. desember i 1492 og lette senere etter rikdom i «Puerto de la Navidad».

Les mer

6. DESEMBER

Sankt ­Nicholas’ vekst og fall

Biskopen Nikolas fra Lilleasia, som døde den 6. desember i ca år 350, ga penger til fattige og berget skipbrudne.

Les mer

7. DESEMBER

Columba og sjø­ormen i Loch Ness

Columba ble født på denne dagen i år 521, fullstendig ­uvitende om at han senere skulle bli mest kjent for sitt møte med sjøormen i Loch Ness.

Les mer

8. DESEMBER

John Lennons siste kveld

Rett før elleve om kvelden den 8. desember 1980 kom John Lennon og Yoko Ono til sitt hjem i New York City etter å ha arbeidet i studio med Yokos sang «Walking on thin ice», som skulle gis ut som single. Der ventet Mark David Chapman.

Les mer

9. DESEMBER

Charlie Browns jul

Den 9. desember 1965 var det TV-premiere på animasjonen «A Charlie Brown Christmas». Programmet har siden gått som fast juleunderholdning i USA, på linje med Kalle Anka i Sverige og ­Grevinnen og Hovmesteren her hos oss.

Les mer

10. DESEMBER

Til minne om Alfred Nobel

Han vokste opp i fattigdom, men var en av Europas rikeste menn da han døde. Alfred Nobel testamenterte mesteparten av pengene sine til nobelprisene.

Les mer

11. DESEMBER

Halleluja

I dag minnes katolikkene pave Damasus, som døde den 11. desember i år 384. Han innførte bruken av det hebraiske uttrykket «halleluja».

Les mer

12. DESEMBER

Julestjernens dag

Historien begynte med at den fattige, meksikanske jenta Pepita manglet en offergave til gudstjenesten julaften.

Les mer

13. DESEMBER

Lucia-dagen

Denne mørke desemberdagen feires med et håp om lys, til minne om helgenen Lucia – men også demonen Lussi.

Les mer

14. DESEMBER

Jul i Nord- Odal

Forfatteren Sigurd Hoel ble født i Nord-Odal 14. desember 1890 og levde til han ble nesten 70. Som barn var han ofte redd, og også forventningene til julen var angstfylte.

Les mer

15. DESEMBER

Sitting Bull og romjuls­massakren ved ­Wounded Knee

To dramatiske hendelser i indianderhistorien utspant seg i ­desember måned. Den ene den 15.desember, den andre i romjulen.

Les mer

16. DESEMBER

Las Posadas

På denne dagen begynner «Las Posadas» i Mexico, for å ­minnes den hellige families reise til Betlehem, slik det er gjengitt i Lukas­evangeliet. Maria skal føde men «det var ikke plass til dem i ­herberget». Posada betyr herberge.

Les mer

17. DESEMBER

Rumis dans

Poeten Jalal al-Din al-Rumi, som døde den 17.­desember i år 1273, dannet De dansende dervisjers orden. De avla fattigdomsløfte, mediterte og danset for å komme ­nærmere Gud.

Les mer

18. DESEMBER

Julebukkens mysterium

Den hyggelige tradisjonen med barn som går julebukk har røtter i noe mørkt, farlig og langt skumlere enn som så.

Les mer

19. DESEMBER

Charles ­Dickens’ ­juleevangelium

Dickens’ udødelige julehistorie om den gretne og gjerrige gubben Scrooge som ­hatet julen, bærer bud om at forandring er mulig. Selv når det er som mørkest.

Les mer

20. DESEMBER

Saturnalia – til minne om ­Gull­alderen

Flere av våre juletradisjoner, som julegaver, kaker formet som mennesker og julebord, er en videreføring av saturnaliafesten; de gamle romernes ni dager lange feiring og gledesfest som ­hadde 20. desember som midtpunkt.

Les mer

21. DESEMBER

Tomas ­Tvileren

Den 21. desember var tradisjonelt dagen for Tomasmesse, til minne om ­apostelen Tomas. I desember 1945 fant tre brødre papyrus­rullene som inneholdt Tomas­evangeliet. De historiske rullene var nær ved å ende sine dager som brensel.

Les mer

22. DESEMBER

Solvervs­mytene lever – verden over

Solen «snudde» sent i går kveld, sju minutter før midnatt. Fra dette øyeblikket steg den langsomt høyere på himmelen.

Les mer

23. DESEMBER

Førkristen jul

I førkristen tid ble julefeiringen, som da var en offerfest, kalt jólablót, eller jól. Blotene ble utført for et godt år, for sommerens grøde og for krigslykke.

Les mer

24. DESEMBER

En rose i ­mørketiden

For Luther var det i sin tid viktig å finne alternativer til de katolske skikkene. Han gikk inn for at julen skulle bli hjemmets høytid. Og slik ble det.

Les mer